Стоян Радев
Стоян Радев / netinfo
Стоян Радев за Хенри IV пред Дарик
95609
Стоян Радев за Хенри IV пред Дарик
  • Стоян Радев за Хенри IV пред Дарик

Спектакълът „Хенри IV„ не е за широка употреба. Той е провокативен, красив, внушителен. Спектакъл, който няма да те остави равнодушен.  Той се занимава с копнежа по чистотата, с избора да останеш самотен. Това сподели във варненския ефир на Дарик актьорът Стоян Радев, който се превъплъщава в ролята на Хенри.

„Красивата визия и многото мисъл, енергия и труд, вложени в него, ме карат да мисля така. Той е важен да се вижда от публиката, защото ще ви накара да замълчите и да се замислите, да крещите или да замлъкнете."

"Хенри е човек, който е направил избор да остане в някаква, макар и съчинена от него мечта. Той е човек, преживял злополука, но всъщност си е нормален. Това е човек, който играе роля, правейки се на луд, и е избрал да живее във времето на Хенри IV, принуждавайки всички около себе си да живеят като него”, обясни актьорът.

Пиесата е на нобеловия лауреат Луиджи Пирандело, но в нея са използвани и текстове на други автори, които го допълват. Спектакълът е направен така, че предизвиква реакция у публиката, при това нееднозначна. Режисьор е Лилия Абаджиева, а сценограф - Васил Абаджиев. Премиерните представления бяха в началото на месеца, а следващото представление е на 22 декември.

"Ако гледате спектакъла, празниците ви ще бъдат по-смислени", се обърна към слушателите Стоян Радев.

„Ние непрекъснато се правим на луди. Аз също съм с маска непрекъснато, защото ми е удобно в професията. Вероятно на сцената съм най-откровен, там слагам маската на героя. Но в живота непрекъснато всички сме с маски. Късо време от живота сме си самите ние”, коментира той.

Радев призна, че не споделя всички тектове в пиесата, но за него е било предизвикателство да ги направи част от себе си. Той се затрудни да опише ролята, която играе.

„Темите, с които се занимавахме в процеса на работа, са такива, че разбъркват съзнанието, вътрешностите. Опитваш да ги подредиш. Темата за вечния копнеж по красотата, за самотата, за избора, за маските, свободата да ги махнеш или оставиш, за припокриване на твоята идентичнист с маска – това са теми, които не ти оставят спокоен миг. Затова ми е трудно да определя тази роля”, добави актьорът.
 

Плакатът на "Хенри IV" на Васил Абаджиев
netinfo


Целият разговор със Стоян Радев е в прикаченото аудио.