Руски спектакъл на Морфов открива обновения Летен театър
Руски спектакъл на Морфов открива обновения Летен театър / netinfo
С представлението "Сън в лятна нощ" тази вечер ще бъде официално открит реконструираният Летен театър. На специалния под от бяла мура тази вечер ще стъпят актьорите от руския драматичен театър "Вера Комисаржевска", режисирани от българина Сашо Морфов.

Малцина знаят, че Морфов 2 години е учил във варненското МЕИ. Участието му в театралната трупа на университета под режисурата на Стоян Алексиев го „запалва“ за театрална кариера. "В аудиториите на университета прекарвах много по-малко време откокото в репетиционната зала със Стоян Алексиев", споделя режисьорът. След варненското МЕИ като че ли си попада на мястото – в НАТФИЗ. Но продължава да твърди, че чувства себе си като варненец и един ден ще дойде да живее тук.

В последните години Сашо Морфов предпочита обаче да работи извън родината. С театър "Комисаржевска" от Санкт Петербург се харесват на фестивал в Македония. Заедно работят от 98-а година насам.

Варна е един от четирите родни града, през които ще премине турнето на театър "Комисаржевска". Днес и в петък варненци ще могат да видят два от спектаклите на Морфов и руската трупа. В "Сън в лятна нощ" най-отявлените фенове на Морфов ще открият режисьорски заигравки с първия му спектакъл по Шекспировата творба, вдигнал завеса в Народния театър преди десет години.

Доста по-провокативна е другата постановка. „Ваал" е най-ранната пиеса на Бертолт Брехт. Спектакълът представлява репетиция на бандата Ваал, в която е проследен целият живот на лидера й – от върха на славата до падението. В Санкт Петербург оценките за спектакъла са полюсни - от фенклуб с почитатели, които са го гледали 10-15 пъти, до излизащи си по време на представление зрители. Режисьорът споделя, че за четири месеца репетиции рокбандата от „Ваал", в която свирят само актьори, е постигнала почти професионално равнище и понякога вече свири по клубове, за да се сравни с другите групи.

И "Сън в лятна нощ", и „Ваал" варненци ще чуят на руски. Режисьорът обаче е убеден, че истинските почитатели на театралното узкуство няма да срещнат проблеми с езика. Показали са го и постановките в столицата по-рано този месец.

Билетите за спектаклите във Варна на цена от 10 до 30 лева са вече на привършване, споделят организаторите от фондация „Аполония". От 21 часа тази вечер ще гледаме „Сън в лятна нощ”, а не „Дъжд в лятна нощ”, са обещанията на синоптиците. Иначе турнето на Петербургския театър ще продължи с още едно представление на „Сън в лятна нощ” в Бургас на 13 юли, и на Ваал – първо във Варненския летен театър в петък вечер и в Пловдивския античен театър на 15 този месец.