Прощаваме се с Пламен Горанов
Прощаваме се с Пламен Горанов / netinfo

Днес се прощаваме с Пламен Горанов, който се самозапали с искане за оставката на кмета Кирил Йорданов. Поклонението пред тленните му останки ще започне в 11.30 часа в църквата "Света Петка" във Варна. След края на опелото тялото на Пламен ще бъде транспортирано до София за кремация.

В памет на 36-годишния мъж правителството в оставка обяви 6 март за ден на национален траур. Това е първият национален траур след 1990 г., обявен след самоубийство на човек, и 16-ият поред национален траур през последните 23 години

Новината за обявяването на деня на национален предизвика противоречиви коментари в социалните мрежи. Част от мненията сравняват Пламен с чешкия студент Ян Палах, който се самозапали през 1968 година в знак на протест срещу навлизането на войски от Варшавския договор в Чехословакия за потушаването на "Пражката пролет".

Други коментари определят действията на Горанов като обикновено самоубийство, което според Православната църква е грях.

Стотици жители на Варна се събраха във вторник вечерта пред сградата на общината, за да отдадат почит на младия мъж. Върху плочките на троатоара продължиха да се добавят нови послания за Пламен. Част от тях гласят: „Благодарим ти, че ни събуди”, „Благодарим за надеждата”, „Най-смелият човек на Варна”, „Смърт няма, има само победа”.