Прокуратурата внесе обвинителния акт за убийството на бизнесмена Борислав Енев
Прокуратурата внесе обвинителния акт за убийството на бизнесмена Борислав Енев / Димо Стоянов © снимка: Impact Press Group

Варненската окръжна прокуратура приключи досъдебното производство и внесе в съда обвинителния акт за убийството на аксаковския бизнесмен Борислав Енев.

Обвниняем по делото е племенникът на жертвата Димо Стоянов. Той е задържан под стража, не се признава за виновен и не дава обяснения. Вината му е установена при комплексния анализ на събраните на досъдебното производство доказателства.

Обезобразеното тяло на бизнесмена беше открито на 8 ноември 2012 г. в дома му в Аксаково, затрупано от счупено витражно стъкло и с огнестрелна рана в тила му.

Версията на държавното обвинение е, че убийството е извършено между 14:03 и 14:31 ч. на 7 ноември. В първия час е имало телефонен разговор между Енев и племенника му, а във втория – партньор на бизнесмена безуспешно се е опитвал да се свърже с него. Огнестрелното оръжие, с което е извършено престъплението, все още не открито. Близки на Стоянов са свидетелствали, че седмица по-рано той е купил оръжие, като разследващите са установили продавача.

За да не понесе имуществени вреди при водените съдебни дела срещу фирмата „МА-БС инвест”, миналата година чичото е прехвърлил на племенника си дружеството, което притежава сериозни активи. Според прокуратурата това е бил и мотивът на Стоянов да извърши убийството. Той единствен е притежавал друг ключ за жилището на бизнесмена.