/ Thinkstock/Getty Images
С алкохола е като във фитнеса. Колкото повече тренираме, толкова по-тренирани стават мускулите
Проф. Никола Колев
96205
Проф. Никола Колев
  • Проф. Никола Колев
Поносимостта към алкохола е комплексна. Тя зависи от психическото състояние и метаболизма, част от който са ензимите, които участват в разграждането на алкохола. При хората генетично е заложен различен метаболизъм, затова реагираме различно към напитките, коментира в ефира на Дарик Варна проф. д-р Никола Колев – ръководител на Първа клиника по хирургия в болница „Св. Марина”.
 
Алкохолът е вещество, към което можем да изградим зависимост и човек да започне да приема все по-големи количества. „То е като във фитнеса. Колкото повече тренираме, толкова по-тренирани стават мускулите”, даде пример медикът. 
 
Но иначе се счита, че консумацията на повече от две малки бири или чаша и половина вино  седмично води до алкохолизъм, уточни проф. Колев.
 
Теоретичната подготовка на младите лекари напредва все повече, но изостава практическата. Въвеждането на симулаторите в обучението цели тя да бъде наваксана и да догони теоретичното обучение, посочи д-р Колев, който ръководи Катедрата по обща и оперативна хирургия в Медицинския университет.
 
От началото на тази година младите специалисти тренират с 3D очила. По този начин може да се работи като се имитира операционна зала. Пациентът е виртуален, с него могат да се извършват всякакви интервенции. Компютър отчита действията на студента и го оценява, обясни преподавателят.
 
 В зависимост от индивидуалните планове на обучение, през симулатора минават около 20 специализанти по хирургия. На него се обучават и студенти от 3, 4 и 5 курс, както и стажанти.
 
За да стане хирург, един млад медик  трябва да има желание, достатъчно упорство и воля да овладее специалността, казва проф. Колев. В течение на работата той не бива да губи желание да практикува професията.
 
Почти половината от всички студенти в Медицинския университет са от чужбина. В него се обучават млади специалисти от 35 – 40 държави от всички континенти.
 
В клиниката по хирургия се извършват всички оперативни интервенции, увери медикът. Най-често това са възпалителни заболявания, ракови болести на органите на гръден кош, коремна и тазова кухина. Извършва се планова и спешна хирургия.
 
Целия разговор с проф. Никола Колев е в прикаченото аудио