/ Дарик Варна, архив
От началото на април Агенцията по заетостта стартира нов разширен прием на заявления по проект „Ваучери за заети лица”, съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020.

40 на сто от хората във Варненско се затрудняват при неочаквани разходи

Операцията предоставя възможност на заетите лица да получат нови или да разширят знанията и уменията си чрез придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности в съответствие с актуалните нужди на бизнеса, припомнят от Регионалната служба по заетостта във Варна. 

Право да подават заявления имат заети лица на трудов договор в предприятия извън държавната администрация, които са с придобита средна или по-ниска степен на образование (без ограничения във възрастта) и над 54 години (навършили 55 години) с висше образование.

Желаещите да участват в проекта ще имат възможност да преминат професионално обучение и/или обучение за придобиване на ключова компетентност с ваучери. Обучение по ключова компетентност може да бъде общуване на чужди езици - КК 2 или дигитална компетентност - КК 4.

По проекта се променя и предвиденото съфинансиране от страна на включените в обучение лица и при текущия прием то е в размер на 50% от стойността на ваучера. Заинтересованите лица могат да подават своите заявления, както по електронен път, така и на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната. Срокът за прием на заявления е  до изчерпване на предвидения финансов ресурс.

През април в бюрата по труда във Варненско са заявени 2268 работни места. На първичния пазар са обявени 2219 работни места. Най-много от заявените през април работни позиции са от сферата на хотелиерството и ресторантьорството (1515). Следват търговията (240), преработваща промишленост (82), транспорт (79), селско стопанство (70), държавно управление (68). По програми за заетост и схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” са обявени 49 работни места. 

Броят на регистрираните безработни в областта в края на април е 7427, с 1572 по-малко спрямо същия месец 2018 г. Равнището на безработица във Варненска област през април 2019 г. е 3,3%. В сравнение с предходния месец се отчита спад с 0,6 процентни пункта на равнището на безработица, а регистрираните безработни са с 1279 по-малко. През април 2019 г. за едно свободно работно място, обявено в бюрата по труда в областта са се конкурирали средно по 2 безработни лица.  

В град Варна броят на регистрираните безработни в края на месец април 2019 г. е 3653. Равнището на безработица в града е 2,1%, с 0,3 процентни пункта по-ниско спрямо април предходната година. В сравнение с март 2019 г. се отчита спад с 0,5.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК