/ iStock/Getty Images
Над 1/3 от домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището
Близо 40 на сто от жителите на Варненска област изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома.

Варненските хотели с приходи от над 3 млн. лв. през март

Същият е процентът на онези, които изпитват трудност при посрещане със собствени средства на неочаквани разходи за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и други.

Близо 46 процента от жителите на областта изпитват ограничения при отоплението на жилището си, показват данните на Териториално статистическо бюро – Североизток.

За оценка на материалните лишения на домакинствата се използвани девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. Близо 3 на сто от лицата не могат да си позволят телефон, включително и мобилен.

Статистиката показва още, че  0.3 процента не могат да си купят цветен телевизор, а близо 9 % - автоматична пералня. Над 1/3 от лицата в домакинствата изпитват затруднения при плащането навреме на разходите, свързани с жилището, а над 46 на сто от хората във Варненско не могат да си позволят потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. 

Населението във Варна застарява, а раждаемостта намалява

През 2018 г. 31.1 % от населението в област Варна живее с материални лишения. Линията на бедност в региона e 382.58 лв. средномесечно на лице от домакинство, при 351.11 лв. за страната. Областта е на седмо място, след областите Велико Търново и Монтана (с по 26.2%), Ловеч (25.8%), Сливен (25.5%), Плевен (24.4%), Ямбол (24.3%) и Стара Загора и Шумен (с по 23.8%), с най-висок относителен дял на бедните - 23.3% от населението на областта са били под прага на бедност. 

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност в област Варна нараства с 1.1%, а относителният дял на бедното население намалява с 2.3 на сто. Относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с 5.7 процента спрямо относителния дял на мъжете, съответно 26.1 и 20.4%. 

През 2018 г. 38.9% от населението в област Варна, или 184 000 лица, са били в риск от бедност и социално изключване. Стойността на показателя намалява с 8.8 процента спрямо 2017 г. по-значително при мъжете - с 12.1 на сто, в сравнение с жените - 5.6 процента.

Индикаторите за бедност и социално включване са част от общите показатели на Европейската общност за проследяване на напредъка на страните в борбата с бедността и социалната изолация.

Основен източник на статистически данни за пресмятане на индикаторите е ежегодно провежданото наблюдение „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)“.

Получените данни позволяват изследване на бедността както на национално, така и на регионално ниво, като при изчисляване на линията на бедност за всяка област е приложен същият метод както при линията на бедност на национално ниво - 60% от средния общ разполагаем нетен доход на домакинствата в областта.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК