Подобряват социалните умения на полицаите
Подобряват социалните умения на полицаите / DarikNews

Психолабораторията към МВР-Варна е част от международния проект “Социално компетентни полицейски служители в близост до обществото”. Неговата идея е да се подобрят комуникативните умения на полицаите, справянето им със стреса, работата в екип, решаването на конфликти и други. Най-важната цел е самите полицаи да станат по-ефективни и да се изгради по-положителен образ на полицая сред обществото, заяви Светлана Сотирова, психолог към психолабораторията на МВР-Варна.

Проектът е двугодишен и е стартиран през октомври тази година. Стойността му е 217 500 евро. 75 % от сумата се осигуряват от програма “Леонардо да Винчи”, а останлите 25 % от МВР. В проекта участват общо 5 организации от Чехия, Турция и България.

Към настоящия момент подборът на кадри в България и Турция отчита нивото на социалните умения, но без да обезпечава по-нататъшното им развитие след назначването на служителите, каза още Сотирова. Към момента обученията в страната са насочени основно към справяне с негативните последици след даден инцидент, а не към сблъсъка с него.

Проектът предвижда първо да се започне с проучване на нуждите на полицейските служители от знания и умения в областта на социалните компетенции. След това ще бъде измерено нивото на развитие на социалните умения. На тази база ще бъде създадена подходяща методология за обучение на обучители, които ще работят със служители от полицията. Това ще са психолозите към Института по психология към МВР.

Предвижда се и създаването на on line платформа, чрез която всеки от служителите да може сам да провери социалните си умения.

Пилотните центрове за обучители ще бъдат 7 в България. Това са психолабораториите в страната, които са към института към МВР. Те са в градовете Варна, София, Бургас, Пловдив, Монтана, Благоевград и Плевен.

Ще бъдат изследвани 2000 полицаи от цялата страна и ще бъдат обучени 800 души. Подборът ще бъде на случаен принцип. Теоретичните презентации ще бъдат сведени до минимум. Ще пробладават практическите занимания. Това ще бъдат различни симулации, ролеви игри, групови дискусии. Те ще се провеждат от психолози.

Идеята е в България пилотните центрове да са сертифицирани и да работят не само с полицията, а и с различните органи в правоохранителната система, включително и с частни охранителни фирми, каза още Сотирова.

Дългосрочният план предвижда, ако проектът се изпълни успешно, методологията за подобряване на социалните умения да бъде включена в обучението на полицаите.