По 90 лв. месечно се полагат на съветниците за пътни разходи, обществена поръчка за карти не е обявявана
По 90 лв. месечно се полагат на съветниците за пътни разходи, обществена поръчка за карти не е обявявана / Petel.bg

Абонаментни карти за градския транспорт във Варна, които ще струват общо до 60 000 лв., са предвидени за общинските съветници в града ни, съобщи преди дни Petel.bg. Абонаментните карти на съветниците ще бъдат осигурени с обществена поръчка , става ясно от документ, подписан от председателя на местния парламент Николай Апостолов, с дата 11 април 2013 г.

По този повод Дарик потърси юристите на варненския общински съвет, за да обяснят това нова обществена поръчка ли е или става дума за нещо рутинно.

Все още няма обществена поръчка за карти за съветниците и общинските служители, заявиха от юридическия отдел. Не е ясно дали такава въобще ще бъде стартирана, казаха още оттам. Оказва се, че ако подобна поръчка е пускана от някои от районните кметства, няма как същата да бъде обявена и от ОбС.

Карти за общински служители и съветници винаги са били заплащани от общината и затова досега не е било необходимо да се стартира процедура по обществена поръчка, стана още ясно от нашето допитване. По силата на чл.34, ал.4 от ЗМСМА „пътните разноски, направени от общински съветник във връзка с работата му в съвета се поемат от общинския бюджет".

В момента местните парламентаристи са 47 (без трите напуснали дами от Либерален алианс и подалия оставка Николай Пашов от ГЕРБ). Това означава, че месечният разход за пътни разноски на общинските съветници е 4230 лв. – по 90 лв. на човек.

Някои от общинските съветници дарявали картите си за градски транспорт на пенсионери или нуждаещи се хора от своите клубове, заявиха за Дарик от пресцентъра на ОбС Варна.