Плаващ курорт посети Варна за ден
Плаващ курорт посети Варна за ден / Снимка: DarikNews
Истински плаващ дворец акостира във Варна тази сутрин. Морска гара едва успя да побере огромния презокеански круизен лайнер "Ротердам", който посети морската ни столица - една от точките в круизната програма. Екип на Дарик Варна успя да се качи за няколко часа на кораба, впечатляващ със своите размери /234 метра дължина/ и луксът, който лъхаше от всяка една от 10-те палуби на презокеанския лайнер.

На борда на суперлуксозния "Ротердам" в момента пътуват пасажери от САЩ, Канада, Австралия и Япония. Слезлите за разходка из Варна туристи веднага бяха атакувани от десетки таксиметрови шофьори, окупирали паркинга пред Морска гара. По пътя към пасажерския порт пък се бяха настанили добре познатите на варненци сергии с дантела и други ръчно плетени изделия, предлагани от лелки на достолепна възраст, на каквато се оказа че са и повечето от пътниците на "Ротердам". Повечето от обслужващия персонал и екипажа пък се оказаха филипинци, установи екипът на Дарик по време на няколкочасовия си престой на кораба.

Ето малко от впечатляващите данни на "Ротердам": Лайнерът има “само” 12 асансьора, 2 басейна, единият от които с подвижен стъклен покрив, 3 ресторанта/единият панорамен, за 300 души, със сребърни прибори за хранене/, 19 зали за пасажерите, една от които запазена само за клиентите от луксозните апартаменти, фитнес и спа-център, салон за красота, кинотеатър, библиотека, интернет зала, казино, игрище за тенис, баскетбол и волейбол.

Максималната скорост на "плаващия курорт" е 25 възела, на него могат да пътуват максимум 1316 пасажери, а екипажът му е почти 600 души. Всички удоволствия на кораба са включени в цената, допълнително се заплащат единствено козметичните процедури и фризьорските услуги, както и екскурзиите, които се организират в градовете-спирки по време на круиза. Валутата, с която се заплаща по време на пътуването, е американски долар, като по време на круиза не се приемат пари в брой, а всичко се записва на номера на каютата, в която е настанен съответният пътник.

Маршрутите за този сезон включват безброй знакови дестинации в Европа и Близкия Изток като: Израел, Египет, всички Европейски морски столици в това число: Атина, Рим, Лисабон, Лондон, Копенхаген, Стокхолм, Хелзинки, Осло, Талин и Амстердам и още много забележителни градове като Санкт Петербург, Барселона, Истанбул и Монте Карло.

През 2009 г. "Ротердам" ще предприеме 128-дневно околосветско пътешествие. Пътуването включва посещения в 24 държави, без миниатюрните острови в Тихия и Атлантическия океани. Маршрутът започва от Форт Лодърдейл, Флорида /САЩ/, преминава през Коста рика и Гватемала, прекосява Панамския канал, минава през Мексиканската Ривиера, Хаваите и Австралия, след което се отправя към Индонезия , Китай, Сингапур и Тайланд. Следват Индия, ОАЕ, Сейшелите и Африка. След Южна Африка поема към Карибите и достига крайната си точка Форт Лодърдейл. Круизът може да бъде удължен с 3 дни за посещение и на Градът на всички градове Ню Йорк.

Цените на пътешествието зависят най-вече от това в обикновена каюта или в луксозен апартамент ще бъде настанен пасажерът. За 10-дневен круиз например цената може да бъде както 1000 долара, така и 30 000 долара.

На 29 май за 12-дневен круиз на "Ротердам" ще се качи и едно българско семейство, научи Дарик. Пепа и Марин Кандиларови ще се присъединят към останалите пътници от пристанището в Атина. Възрастното семейство софиянци, родом от Варна, са харесали този вид приключение след подобен круиз преди 2 години, по случай 40 години от сватбата си.