Две деца са паднали от необезопасена пързалка на площадка заради счупен парапет във варненски квартал
Слабо осветление, липса на кошчета за боклук, счупени съоръжения, износени или липсващи седалки, огънати пейки, люлеещи се беседки. Така ни посреща една от най-големите детски площадки във Варна – в квартал „Чайка“.

Християн Тилкиян


Пред кореспондент на DarikNews.bg Дора Георгиева, баба на 6-годишно момче, разказа, че площадката е първата модернизирана и реновирана във варненския квартал. В началото всички атракциони са били нови и чисти, но предвид прекомерното използване на парка от родители и деца и липсата на навременна поддръжка, се стигнало до тази неприятна гледка, която може да се види и днес.

Християн Тилкиян

Преди няколко седмици две деца са паднали от висока пързалка в парка заради счупен и изкъртен парапет, който е липсвал и на който е трябвало да се задържат.

„Десет дни пързалката стоя необезопасена и застрашаваща нашите деца и внуци, няколко майки са се обаждали до съответните органи, но отговор и решение на проблема нямаше. Тук искам да благодаря на бързата реакция на DarikNews.bg, които са се свързали с Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна и благодарение на които часове по-късно проблемът беше разрешен, поставен бе нов парапет, за да могат децата отново да използват голямата пързалка на площадката“, разказва още бабата на 6-годишното момче.

Християн Тилкиян

Площадката е построена преди повече от 15 години, като поддръжката ѝ е стопирана от близо 5.

„От близо месец има светлина в тунела - паркът е оборудван с нови лампи, имаме си нощно осветление, поставени са нови кошове за боклук, но състоянието на площадката все още не е цветущо – някои съоръжения се нуждаят от спешно освежаване и пребоядисване, други – от сериозно ремонтиране. Чистотата на площадката също не е за подценяване – рядко се мете в нея, а кошовете преливат от боклуци, като през топлите дни се носи ужасна миризма“, разказва майката Боряна Иванова, която срещнахме на площадката.

Християн Тилкиян

Паркингът, който е и един от входовете на парка, е в окаяно състояние – плочките са начупени и разбити, поради което са се образували огромни кратери, застрашаващи малките непрестанно бягащи деца.

опасна детска площадка Варна
Християн Тилкиян

Християн Тилкиян

„Надяваме се в най-скоро време всички обновления, от които се нуждае нашата площадка, да станат реалност, за да накараме това място отново да се „съживи“ и отново да бъде любим кът за всички младежи“, завършва Дора Георгиева.

Християн Тилкиян