Очакват се преговори за отвлечения кораб с български моряци  Сейнт Джеймс Парк
Очакват се преговори за отвлечения кораб с български моряци Сейнт Джеймс Парк / netinfo

Всеки момент очакваме пиратите да установят контакт и да започнат преговорите за освобождаването на отвлечения кораб "Сейнт Джеймс Парк", съобщи за Дарик управителят на фирма "Зодиак шипинг" капитан Продан Раданов. Все още няма потвърждение дали плавателният съд е застанал на котва в зоната, контролирана от пиратите.

До момента пиратите не са се свързали с никого от представителите на фирмата собственик на кораба "Сейнт Джеймс Парк", заяви кап. Раданов. Няма и установен контакт между моряците и техните близки.

Плавателният съд беше отвлечен от сомалийски пирати от клана Хауйе в понеделник вечерта близо до Аденския залив. На борда на "Сейнт Джеймс Парк" плават петима българи - Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев. Освен тях в 26-членния екипаж има граждани на Турция, Румъния, Индия. Капитанът е руснак.

"Сейнт Джеймс Парк" е построен през 1993 година и плава под английски флаг. По време на похищението корабът е плавал от испанското пристанище Тарагона към Тайланд.

Последният подобен случай с български граждани беше с кораба "Маласпина Касъл". Той беше похитен от пирати, а след повече от месец освободен срещу откуп, който неофициално се твърди, че е бил 1 милион долара.

През 1998 година друг български кораб, "Алфа БГ", с 11 моряци на борда беше отвлечен в Сомалия. Той е щурмуван от около 150 въоръжени сомалийци.