Няма условие „Химимпорт“ да строи нов стадион, потвърждава и общински съветник
Няма условие „Химимпорт“ да строи нов стадион, потвърждава и общински съветник / DarikNews.bg, архив

Между Община Варна и „Химимпорт“ няма договор, който да задължава инвеститора да построи нов стадион на мястото на бившия „Юрий Гагарин“. След като това съобщи първо изпълнителният директор на компанията Марин Митев, за липсата на подобно условие потвърди и представителят на Общинския съвет в съвместното дружество „Спортен комплекс Варна“ Валентина Софрониева (ГЕРБ). Пред Дарик председателят на общинската комисия „Собственост и стопанство“ заяви, че не е виждала такова споразумение.

„Ако имаше такъв договор, той е трябвало да бъде разгледан и одобрен от Общинския съвет. Най-малкото Общинският съвет е трябвало да упълномощи своя представител как да гласува на Общото събрание на акционерното дружество. Такъв договор аз не съм намирала и не съм виждала. Учредителният акт за създаване на „Спортен комплекс Варна“ от общината (35 %) и „Химимпорт“ (65 %) е гласуван на 4 май 2005 г. Като предмет на дейност е посочено организиране и провеждане на спортни събития и мероприятия; изграждане, поддържане и експлоатация на спортни площадки, стадиони, басейни и други съоръжения за спортни и културни цели, както и други дейности. Няма условие за строителство на нов стадион“, заяви Софрониева.

Организаторите на първия митинг „Искам нов стадион Варна“ настояват общината да им покаже цялата документация по казуса. В противен случай обещават да продължат с уличните акции. Един от администраторите на страницата във „Фейсбук“ Пламен Дочев обясни, че са останали изненадани от поява на Марин Митев на протеста им на 27 февруари. Тогава изпълнителният директор на „Химимпорт“ обяви, че новият стадион ще струва 75 млн. лв. и строителството му може да започне след три месеца.

„Срокът е достатъчно кратък и както коментираме помежду си, Марин Митев си спечели време до юни месец да не бъде атакуван от нас. Ние атакуваме всички, които са виновни за казуса със стадион „Варна“. Благодарим на г-н Митев за предоставената ни информация, която беше логически подредена, но това си е неговата истина. За да знаем как стоят нещата, трябва да чуем и позицията на общината. Г-н Митев ни показа учредителния договор, според който дружеството „Спортен комплекс Варна“ се създава с цел възстановяване, поддържане и експлоатация на „Юрий Гагарин“ - т.е. въобще няма строителство на нов стадион. Това е хиперскандално - общината дава 164 дка за стопанисване на нещо, което е общинско“, заяви Пламен Дочев.

Организаторите са поставили ултиматум на кмета Иван Портних до 13 март да им бъдат показани договори. Ако това не стане, следващият протест ще бъде насрочен за 27 март.

„Няма да оставим г-н Портних на мира. Той самият не е бил участник в този казус и най-лесно за него би било да излезе и да покаже документите“, завършва Дочев.

Акционерното дружество „Спортен комплекс Варна” се създава през 2005 г. с капитал от 34.5 млн. лв. В него местната община притежава дял 35 %, участвайки с апортирани терени с обща площ 136 дка, а другите 65 % са за компанията „Химимпорт”.