Новият шеф на „Пазари” сезира прокуратурата заради недопускането в сградата
Новият шеф на „Пазари” сезира прокуратурата заради недопускането в сградата / снимка: Дарик Варна, архив

Съветът на директорите на „Пазари" сезира прокуратурата заради възпрепятствания достъп на новото ръководство в сградата на дружеството. Това съобщи с писмо до медиите новият изпълнителен директор на общинската фирма Недко Радев, който е и един от тримата членове на директорския борд.

Служители и наематели скочиха срещу смяната на прокуриста на „Пазари" (СНИМКИ)

Според Радев, вече бившият прокурист на „Пазари" не се е отзовал на поканата да представи на Съвета на директорите доклад за дейността на дружеството. По-късно били уведомени, че е в платен отпуск. И до момента Съветът на директорите не е успял да осъществи контакт с Михалчев, нито да се запознае детайлно с управлението на общинското дружество, се отбелязва още в писмото.

Има опасност „Пазари" да загуби важни обекти, разположени на Централния пазар, предвид бездействието на Михалчев като прокурист, изразяващо се в неоказване на съдействие на Съвета на директорите и на един от адвокатите на дружеството, обезпокоени са от Борда.

Новото ръководство на „Пазари" уверява всички коректни наематели на варненските пазари, че има визия и желание да работи и развивауспешно дружеството, че ще работи за преустановяване на порочни практики, за които се носят легенди в публичното пространство.

Ето и целият текст на позицията на Съвета на директорите на „Пазари":

С решение на Общинския съвет на Варна през януари т.г. бяха избрани 2-ма нови членове на Съвета на директорите на „Пазари" ЕАД. С решение на съвета на директорите от 01.02.2016 г., за изпълнителен директор бе избран г-н Недко Радев - с висше икономическо образование и дългогодишен стаж в сферата на мениджмънта.

На 26.02.2016 г. в деловодството на „Пазари" бе депозирана покана към прокуриста на дружеството - г-н Владимир Михалчев, да се яви във фирмата на 7.03.2016 г., за да представи на Съвета на директорите доклад за дейността на дружеството - справки за финансово състояние, за заведени дела от и срещу дружеството и др. Тогава бяхме уведомени, че г-н Михалчев ползва платен годишен отпуск до 06.04.2016 г.

И тъй като до момента не сме успели да осъществим контакт с него, нито да се запознаем детайлно с управлението на общинското дружество, а само четем изявленията му в медиите, нека бъде добър да отговори на следните въпроси:
- Има ли опасност „Пазари" ЕАД да загуби важни обекти, разположени на Централен пазар, предвид бездействието му като прокурист, изразяващо се в неоказване на съдействие на Съвета на директорите и на един от адвокатите на дружеството?
- Кой има интерес от блокиране на дейността на „Пазари" ЕАД, посредством организиран бойкот от страна на служители и малка част от наемателите на пазара?
- Кой има интерес от всяването на паника чрез разпространяване на слухове и невярна информация, че новото ръководство ще увеличава наемите на обектите и готви приватизация на дружеството?
- Има ли засегнати интереси на общински съветници и трети лица от оттеглянето на пълномощията му? Кои са те?
- След справка в Търговския регистър стана ясно, че договорът на г-н Владимир Михалчев е сключен през 2008 г. и е БЕЗСРОЧЕН! Това е недопустимо, предвид факта, че дори Съветът на директорите се избира за определен мандат. Кой има интерес прокуристът да е вечен?

Днес сезирахме прокуратурата, заради извършеното самоуправство и недопускане на новото ръководство в сградата на дружеството. Вярваме, че компетентните органи ще издирят и установят лицата, които са го извършили.

Уверяваме всички коректни наематели на пазарите във Варна, че имаме визия и желание да работим и развиваме успешно дружеството, че ще работим за преустановяване на порочни практики, за които се носят легенди в публичното пространство.

Открито заявяваме, че няма да предприемаме стъпки за повишаване на наемните цени, а дори напротив - след обстоен анализ ще търсим механизми за тяхното понижаване в подкрепа на местните производители и търговци.

Категорично заявяваме, че по никакъв начин не възнамеряваме да стартираме процедура по приватизация или ликвидация на дружеството.

С уважение: Недко Радев - изпълнителен директор на „Пазари" ЕАД.