/ iStock/Getty Images
Рекорден брой участници ще стартират тази неделя (на 8 май) във Варненския лекоатлетически Маратон. В седмото издание на надпреварата организаторите имат за приоритет да стимулират българското участие и това доведе до небивал интерес към бяганията. С основна заслуга за провеждането му е Община Варна, която не допусна да бъде нарушена традицията с едно от превърналите се в емблематични за града събития, колоритен пролетен спортен празник в морската столица.

Стартът и тази година е точно в 9.30 часа по традиция от площад „Независимост“ до Варненската опера. Първи потеглят участниците в класическия маратон, след тях през пет минути ще тръгнат тези в полумаратона и накрая бягащите 10.5 км. След старта маршрутът преминава по централната пешеходна зона, навлиза от главния вход в Морската градина и там вече се вие по алеята покрай самия бряг. Така атлетите отново ще бягат сред зеленината на парка, а пред очите им ще бъде и морския хоризонт. От няколко години трасето е сертифицирано и отговаря на изискванията на Международната атлетическа федерация.

До този момент са се записали над 753 атлети, много от заявките са от чуждестранни бегачи, сред които от Англия, Германия, Румъния и др. Рекордният брой желаещи да стартират наложи организаторите да осигурят допълнителни стартови номера. Участниците могат да избират между три дистанциикласическата от 42.195 км, полумаратонът на 21 км и по-кратката на 10.5 км, което е предпоставка да се включат още любители на бяганията в България, поканени са лекоатлетическите клубове и бегачески организации от цялата страна. Организацията е подпомогната от много доброволци и хора на реда, надпреварата ще се излъчи на живо по спортно ориентирания канал на националната телевизия.

Награждаванията се очакват от 11.00 до 11.20 ч. за 10 и 21 км, а призьорите в класическия маратон ще бъдат отличени в 12.30 ч. Парични премии са предвидени за първите шестима при мъжете и жените на 42.195 км и за първите трима в другите дистанции. Бонуси ще получат и най-бързите във всички бягания сред „ветераните“ над 45 г.

Маратон Варна продължава тази неделя веригата от атлетически състезания в седмата година от инициативата под мотото „Бягането като начин на живот“. Учреден през 2016 г., проектът за няколко сезона бързо увлече хиляди и се превърна в незаменима част от модерния облик на няколко големи български селища. Тази година веригата стартира с надпреварата в Стара Загора на 3 април, следвана сега от състезанието във Варна на 8 май и традиционният финал в София на 9 октомври.

Онлайн заявките за участие в морската столица вече са затворени, но все още има възможност за записване чрез късната регистрация в четвъртък и петък – подробности, последни новини, детайлно трасе, начин за участие в Маратон Варна са публикувани на: https://marathonvarna42km.com
БГНЕС