Над 30 сте, мениджър сте и хъркате – може би страдате от сънна апнея
Над 30 сте, мениджър сте и хъркате – може би страдате от сънна апнея / снимка: sleepapnea.bg

Нощем хъркате, дишането ви е неравномерно и дори на моменти спира. А през деня сте сънливи и неработоспособни. Това са част от основните признаци на сънната апнея - здравословен проблем с обществено значение, който мъчи все повече хора.

Сънната апнея е отпускане на мускулатурата на горните дихателни пътища по време на сън, вследствие на което се затруднява дишането. Милиони хора по света страдат от хъркане, но това на пръв поглед нормално и безобидно състояние може да има много неприятни последствия и нежелани промени в организма.

Хората, които страдат от сънна апнея, имат склонност към по-високо от нормалното кръвно налягане, по-често получават сърдечен удар и са изложени на голям риск от сърдечно-съдови заболявания. При страдащите от сънна апнея има повече случаи на емоционални или психически нарушения.

Заради нарушения сън и липсата на бодрост през деня често апнеята е предпоставка за възникване на изключително сериозни, дори опасни ситуации. Освен това може да предизвика проблеми с паметта, забавени реакции и трудно поддържане на способността за концентрация.

Проучванията показват, че има връзка между сънната апнея и метаболитните заболявания, включително високото ниво на холестерол в кръвта и инсулиновата толерантност. Има и други фактори, които влияят - като телесно тегло, стоматологични фактори и др.

В световен мащаб болестта засяга предимно хора в работоспособна възраст. По-често се среща при мъжете. Много често от сънна апнея страдат хора на мениджърски позиции и възраст межди 30 и 50 години, обясни изпълнителният директор на варненската болница „Света Анна" д-р Гален Шиваров. Здравното заведение започва безплатни прегледи за сънна апнея, от които ще могат да се възползват само жители на община Варна.

Колко са страдащите във Варна, на каква възраст и пол са и с какво се занимават ще може да се каже в края на годината, когато ще приключи профилактичната програма.

Безплатният скрининг се очаква да обхване около 400 души. При доказана потребност, може да се пристъпи към последващи оператични процедури, които могат да се извършват по клинични пътеки, финансирани от Здравната каса, отбеляза д-р Шиваров.

Профилактичната програма е изготвена и осигурена в партньорство между Община Варна и болница „Св. Анна". Финансирането в размер на 20 000 лева е осигурено от Общината.

Отделението „Уши, нос, търло" в „Света Анна" разполага с функционален кабинет и специфична апаратура за диагностика на заболяването, която няма аналог в страната и позволява много точно да се прецизират анатомичните причини за заболяването, както и да бъдат приложени необходимите оперативни интервенции за корекция на проблема.

Записването за безплатен преглед по програмата става всеки делничен ден от 8,00 до 16,00 часа на телефон 052 821 356 или на programa_osa@svetaanna-varna.com.