МОТИВ дава сцена на млади таланти с въображение
МОТИВ дава сцена на млади таланти с въображение / Фейсбук

Второто издание на платформата за млади автори МОТИВ започва през октомври, обявиха организаторите. Основната идея е да се даде възможност за изява на млади хора до 29 години, които в рамките на 15 минути да представят своето изкуство по предварително обявена тема. Сцената на МОТИВ, чиито домакини са танцьорите от трупата The Center на ул. „Шипка“ 4, могат да атакуват писатели, художници, артисти, фотографи, музиканти. Инициативата се осъществява по проект, спечелен от фондация „Град и посоки“, със съдействието на фонд "Култура" на Община Варна.

Всеки втори понеделник на месеца се обявява тема и всеки желаещ може да се яви с подготвеното от него изпълнение по нея. Той може да си покани и публика, обясни един от авторите на идеята Мариан Желев. Не е задължително участниците да са от Варна. Най-много са пишещите млади хора, потърсили изява на сцената на МОТИВ. До момента най-малките са били две сестри на 6 и 7 години от Училището по изкуствата „Добри Христов”.

"Смисълът на МОТИВ е да провокираш всеки да сподели себе си по собствен начин чрез изкуството. Младите хора са талантливи, но зависи как ги провокираш. Талантът е относително понятие. Има такива, които лесно поемат, има и такива, при които се искат повече усилия“, коментира Георги Енчев – Гоош - създателят на училището за улични танци The Center. По негови наблюдения младите хора много се влияят от модата, която е определяща за тях.

„Опитвам се да ги разбирам защо са доволни от първични и елементарни неща, които не са ценното в живота. Евтино и обезценено е това, което ги прави „видимо доволни“. Все по-малко и все по-малки неща искат от себе си, а не бива да е така“, смята Гоош.

Първата сбирка от второто издание на МОТИВ ще бъде на 13 октомври, а темата е „Формите на есента“. Платформата не прави класиране на талантите, но ги награждава за участието с билети за театър, опера, фестивали.