Международната регата “Кор Кароли с три награди в конкурса Събитие на годината
Международната регата “Кор Кароли с три награди в конкурса Събитие на годината / Дарик Варна

В станалия вече традиционен конкурс за Събитие на годината, организиран и провеждан от Eventex, едно красиво морско събитие спечели три награди в престижната надпревара, в която участие взеха близо 90 събития в общо 12 категории.
29-членното жури присъди на Дванадесетата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus" 2012, 2-ро място за спортно събитие на годината и 2-ро място в най-престижната категория за приза Събитие на годината. С 8,26 точки, регатата спечели и 3-то място за събитие на публиката.

За провеждането на Дванадесетата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus" 2012 работиха усилено в продължение на 8 месеца пет отделни екипа, които превърнаха събитието в едно от най-мащабните състезателни прояви за годината. Дългогодишната история на регатата е белязана с нестихващо популяризиране на ветроходството, съчетаващо удоволствие и спорт,  както и с постоянната амбиция събитието да бъде проводник на успешна реклама на страната ни като туристическа и ветроходна дестинация в чужбина.

Миналогодишното състезание беше белязано от много моменти, които се случиха за първи път в историята на тази невероятна водна надпревара: за първи път международна регата бе организирана едновременно на Северното и Южното Черноморие в градовете Варна, Созопол и Балчик; за първи път бяха проведени състезания „Pro-Am”, в които едновременно участваха професионалисти и аматьори; за първи път в тези гонки се включиха журналисти от над 30 медии, гости, спонсори и обществени личности; за първи път организацията на регатата бе високо оценена от спонсорите и не случайно зад състезанието застанаха компании като Lexus (Генерален спонсор) и Societe Generale Експресбанк, Sogelease, Vivacome, Havoline (Етапни спонсори); за първи път наградният фонд бе с рекордната сума от 20 000 лева.

Дванадесетата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus" 2012 привлече за 4 дни общо над 4000 човека публика по време на отделните прояви в трите града-участници, с което се превърна в най-мащабното ветроходно състезание организирано по Българското Черноморие.

Повече за Дванадесетата Международна регата “Cor Caroli – Bavaria yachts powered by Lexus" 2012

През 2012 година се навършиха точно 35 години от подвига на Капитан Георги Георгиев, който прекосява земното кълбо за рекордно краткото време от 201 дена, 21 часа и 36 минути и влиза с това свое постижение в „Книгата на рекордите Гинес”. Постижение, повторено от мнозина, но яхтата „Кор Кароли” и Капитан Георги Георгиев са първите в България. Сила на духа и любов към морето, на които малцина са способни.

В чест на подвига на един от най-невероятните българи, през изминалата година за 12 пореден път бе организирана Международната ветроходна регата „Кор Кароли”. По традиция регатата се организира от фондация „Кор Кароли” и Яхт-клуб „Бавария яхтс”, като нейното дванадесето издание бе подкрепено от специалното партньорство на LEXUS, като получи за първа година името "Cor Caroli - Bavaria yachts powered by LEXUS”. Офшорната международна регата „Кор Кароли” е състезание за килови яхти. То се провежда в класовете: Клас „IRC" - Килови яхти, Национален Клас "Конрад 25R",  Клас Картер 30, Рали - Килови яхти.

Едно от големите постижения на този спорт е привличането на елитни ветроходци, повечето от които принадлежат към най-високите слоеве на обществото, защото ветроходството е не просто скъпо хоби, а истинска страст, споделяна от хора, които налагат темпото и дневния ред, както в бизнеса, така и в обществото. Това носи предимства и за туризма на страната ни, допринася за нейния морски имидж тук и по света, дава на младежите пример за заряда на екстремен спорт, съчетан с физическо натоварване и умствена работа.