Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на НАП-Варна
Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на НАП-Варна / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на директора на НАП-Варна, касаещо възлагане на обществена поръчка за периодична доставка на канцеларски материали и офис принадлежности за нуждите на ведомството в градовете Добрич, Разград, Русе, Силистра, Търговище, Шумен.

Проучване е установило, че фирмата жалбоподател и единствен кандидат в обществената поръчка е отстранена незаконосъобразно от участие. Комисията намира  за неоснователен мотива за това поради предложени различни единични цени на едни и същи артикули.

„В документацията не е указано единичните цени за различните офиси на НАП да са еднакви за едни и същи артикули. С приложенията към ценовата оферта за всяко подразделение на НАП, възложителят е предоставил възможност участниците да предложат единични цени за съответните артикули по тяхно усмотрение”, се казва в становището на комисията.

Незаконосъобразното отстраняване на единствения участник в процедурата води до отмяна на решението за прекратяване на обществената поръчка. Комисията връща процедурата от етап разглеждане и оценяване на ценовите предложения и класиране на участниците в съответствие с изискванията на закона и мотивите, изложени в решението.