Клисарова: Не задължаваме училищата да помагат на сирийските бежанци
Клисарова: Не задължаваме училищата да помагат на сирийските бежанци / снимка: Impact Press Group, архив

Министерството на образованието не задължава училищата да помагат на сирийските бежанци, заяви във Варна ресорният министър проф. Анелия Клисарова. Коментарът й е по повод появилата се информация, че просветното ведомство е изискало от школата да създават положително отношение към бежанците. Задачата е била поставена с писмо от Клисарова до регионалните инспекторати.

„Това не е специално писмо за събиране на помощи. То е като възможност за една толерантност от наша страна към всички бежанци и по-точно от деца към деца. Трябва да помагаме на бежанците и е хубаво нашите деца да се включат в тази помощ”, каза проф. Клисарова.

На въпроса ще се запознават ли деца с бежанци, просветният министър отговори, че това ще се случва по личната преценка на родителите, учителите и учениците.

Писмото
е било спуснато още на 1 октомври от министър Клисарова, но за него медиите съобщиха едва тези дни. Въпросното писмо не е огласено публично и предизвика най-различни спекулации. От министерството поеха ангажимент днес да публикуват съдържанието му на сайта на ведомството.

За обучението на новодошлите сирийски деца министър Клисарова поясни, че в началото то е организирано от интеграционните центрове. До миналата седмица в тези центрове са регистрирани 138 деца, които започват да изучават български език.

„По правило децата в интеграционните центрове 6 месеца изучават български език, а след това се интегрират в българските училища. В тази връзка МОН оказва пълно съдействие на тези центрове, където са необходими помагала, учебници за началните стъпки в българския език, а след това училищата ще се включат в интеграцията на тези деца. Обърнала съм се към катедрата по арабистика в СУ „Св. Климент Охридски”, където, ако е необходимо, да включим студенти или преподаватели по арабистика за по-лесен контакт”, коментира министърът.

Във Варна министър Клисарова откри "Дни на професионалното образование".