Какво е невидимото въздействие на битовата химия върху живота ни
Какво е невидимото въздействие на битовата химия върху живота ни / ThinkStock/Getty Images
Какво е невидимото въздействие на битовата химия върху живота ни
89696
Какво е невидимото въздействие на битовата химия върху живота ни
  • Какво е невидимото въздействие на битовата химия върху живота ни

В бита днес се използват повече от 80 000 различни химични съединения, а годишно в употреба се въвеждат нови 2000. Те са навсякъде - в ароматизатори, сапуни, перилни и избелващи препарати, омекотители, абразивни и специализирани почистващи препарати за баня, стъкло, канализация, фурни и др.

Какво е невидимото въздействие на битовата химия върху живота ни се е заела да провери варненска екоорганизация. От няколко месеца Общественият център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) работи по проект "Спестете пари, защитете семейството си и околната среда!". Целта е да повиши знанията на домакинствата, най-вече живеещи в общините по Северното Черноморие, за невидимото въздействие на битовата химия върху техния живот.

„Всичко започна от една любима моя реклама, в която една майка изчиства до блясък,с помощта на един чичко, кухненския плот. Слага една ябълка и казва: Ето, сега съм сигурна, че моето дете няма да има микроби, изяждайки тази ябълка. Но всъщност хората не си задават въпроса: Добре, може би убихме микробите, но колко химикали останаха на плота, които бяха абсорбирани от ябълката", споделя Илиян Илиев - председател на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

Широко рекламираните като незаменим помощник химически препарати крият опасности за здравето и околната среда, за които мнозина не си дават сметка. Те въздействат върху здравето ни - дразнят кожата и дихателните пътища, предизвикват сълзене на очите, химически изгаряния, хормонален дисбаланс, болест на кръвта и др. Те унищожават екосистеми и растителни и животински видове.

Британският изследовател Джон Съмптър е открил, че мъжките риби, изложени на въздействието на повърхностно активните вещества (перилни препарати) в реките, започват да произвеждат женски протеини, изтъква Илиев.

На пазара могат да бъдат открити и биопрепарати, чиято употреба щади здравето ни и околната среда. Продават се както сапуни, така и препарати за пране и почистване, изработени на база растителни продукти, посочва председателят на ОЦОСУР.

Освен да ангажира вниманието на широка група от граждани с проблема, екоорганизацията си е поставила за цел да проучи предлаганите на пазара щадящи околната среда препарати и да ги предложи на вниманието на възможно най-широк кръг от хора. Ще бъдат разкрити и работилници за изготвяне на домашни почистващи препарати.

Още за невидимото въздействие на битовата химия и как можем да си приготвим сами биосапун и домашен перилен препарат можете да чуете в прикаченото аудио.