Изследват варненските ученици за агресия
Изследват варненските ученици за агресия / netinfo

800 ученици от седми и осми клас в 14 варненски школа ще бъдат обхванати в общинската Програма за превенция и профилактика на детската агресия и употреба на психоактивни вещества сред учениците. Това съобщи кметът на морската столица Кирил Йорданов.

Програмата дава възможност да се определи каква е честотата и степента на детска агресия и как адекватно да реагират специалистите в училищата при симптоми на агресивно поведение, тревожни , депресивни прояви и първи признаци на употреба на психоактивни вещества.

Първият етап на програмата затвърди тревогата от данните, представящи нивото на агресията сред учениците. Голям е процентът на учениците, употребяващи наркотици. Силно влияние на семейните отношения върху нивото на агресивност, депресии и невротичност са другите неща, които се забелязват, посочи кметът Йорданов.

Вторият етап на програмата ще се проведе през тази и следващата година. Ще се провеждат индивидуални консултации с учениците, проявили симптоми на агресивно поведение. За целта вече е проведено обучение сред училищните лекари и сестри, обясни градоначалникът.

500 деца и ученици ще бъдат обхванати в общинската Програма за борба с наднорменото тегло. Опитът от предходните две години показва, че над 80 на сто от учениците в програмата редуцират теглото си.

Други 600 деца от први до осми клас ще бъдат включени в общинска Програма за добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания. Констатираните подобрения в предните 2 етапа на програмата са 93 % за 2007 г. и 78 на сто за миналата година.