Иван Луков: 2015-та ще бъде година на развитие на града
Иван Луков: 2015-та ще бъде година на развитие на града / Накратко

Над 50 глоби на стойност около 10–15 хиляди лева са наложени на съветници заради неявяване на сесии и комисии, съобщи в ефира на Дарик Варна председателят на Общинския съвет Иван Луков. Той подчерта, че санкциите не са въведени, за да плашат общинарите, но са изиграли положителна роля за въвеждане на ред и дисциплина.

Според шефа на местния парламент едно от най-важните решения, взети през 2014 година, е намаляване на някои данъци по предложение на кмета Иван Портних. Тази политика ще продължи и през тази година, увери Луков, според когото 2015-та ще бъде година на развитие на града.

„За първи път в историята на Варна бюджетът е 258 милиона. Това е един агресивен бюджет, който предполага развитие на града. Проектобюджетът вече е разпределен по комисии, ако се наложат малки корекции. Варна ще получи и над 100 млн. лв. по оперативни програми, които също предстои да бъдат усвоявани“, посочи Луков.

Той увери, че големите проекти, по които работи общината, ще бъдат приключени успешно през тази година. Вече има избран изпълнител по проекта за интегриран градски транспорт. Тече процедура по обжалване, която ще забави реализацията, но не е изключено договор да бъде подписан и до края на този месец, обясни председателят на Общинския съвет. Очаква се по казуса да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията (Час след разговора с Луков по Дарик от общината съобщиха, че КЗК се е произнесла по друг компонент на проекта - билетната система - бел.ред.).

Според председателя на ОбС ремонтът на зала „Конгресна“ в Двореца на културата и спорта също ще бъде успешен.

„Като количествено стойностна сметка отпуснатата сума за ремонта е защитена. Общинският съвет има решение на всеки три месеца да се представя отчет. Такъв предстои да бъде разгледан на комисии, с което показваме откритост в управлението. Имаме уверението на изпълнителя, че ремонтът ще бъде свършен в срок и няма да има проблеми по отношение на конструктивната част“, коментира Луков, който е строителен инженер по професия.

Той отхвърли опасенията, че покривът на залата няма да издържи на ремонта.

„Този покрив е изчислен за някакво натоварване още навремето, когато е строен. Не виждам в този ремонт да има допълнително натоварване. Нищо в конструкцията като външна част не се променя. Залата така е сметната навремето, че да няма подпори на целия покрив, за да се използва като зала. Изпълнителят сега е сметнал как и къде да се разположат колони, така че да бъде от полза, а не да пречи. Разширяването на вътрешната част няма да бъде проблем по отношение на носещата част“, обясни той.

Луков изказа задоволство от работата на местния парламент през изминалата година. За периода са разгледани над 150 преписки, по които са взети решения. За първи път от 20 години е постигнато намаление на ставката в план-сметката за чистота, отчете той.

Обединението на варненци след наводнението в „Аспарухово“ през миналия юни е събитието, което Луков открои като особено значимо. Той подчерта, че щетите от бедствието са преодолени в  кратки срокове, а като превенция срещу подобни нещастия се почистват деретата в града.