И във Варна казват: „Не сипвайте сол в здравето си!”
И във Варна казват: „Не сипвайте сол в здравето си!” / снимка: sxc.hu

Варна ще се включи в националната кампания под мотото „Не сипвайте сол в здравето си!", която има за цел да информира населението за риска от повишената употреба на готварската сол.

Пред хотел “Черно море” от 16:00 до 18:00 часа ще бъдат представени филми как да ограничим консумацията на готварска сол вкъщи и в заведенията за обществено хранене и как да направим информиран избор за храната, която купуваме. Ще се разпространяват листовки и брошури с съдържащи информация за рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол. Ще се дават практически съвети за органичаване приема на сол, както и за проследяване на съдържанието й в продуктите, които пазаруваме.

Събитието се организира от Министерството на здравеопазването с подкрепата на Община Варна, Регионалната здравна инспекция, Комисията за защита на потребителите, неправителствени организации, лекари, диетолози.

Националните проучвания на храненето показват, че в България консумацията на сол достига средно до 10-14 грама на ден, което е два пъти повече от горната граница за безопасен прием, определена на 5 грама дневно. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.

Повече от 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности на кръвното налягане, а България е сред страните в Европейския съюз с най-висока заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Според специалистите на високото кръвно налягане се дължат 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето. Съвременни проучвания доказват, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.

Потребностите на организма от натрий не са високи – 1,5 г (или 3,75 г сол) дневно при хората на възраст от 10 до 60 години. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според Световната здравна организация максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството сол в една чаена лъжичка.

При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем. Това води до повишено кръвно налягане.

Високото кръвно налягане има много сериозни последствия за здравето, като може да доведе до: мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт, аневризма, сърдечна недостатъчност, нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания, образуване на бъбречни камъни, сърдечно-съдови проблеми при хора с диабет.