ФК Академик Варна - рожден ден и среща на поколенията
ФК Академик Варна - рожден ден и среща на поколенията / netinfo

Футболен клуб „Академик"-Варна е основан на 20 февруари 1949 г. и съществува до 1957 г., когато е разформирован. През 1953 г. участва в „А" група. През лятото на 2015 г. клубът е възстановен отново, по инициатива на Димитър Алексиев, който става и негов председател.

По този повод, на 20 февруари 2016 г., Димитър Алексиев организира среща на възстановения отбор с последните останали бивши футболисти на „Академик", от Варна, съобщиха от клуба. Това са: Анастас Конаков, Христо Вълканов, Тодор Борисов-Тотко, Милчо Георгиев-Миньока, Васил Каракашев и Димитър Видинлиев.

За съжаление, по всяка вероятност, Анастас Конаков и Тотко Борисов няма да могат да присъстват по здравословни причини.

Анастас Конаков (роден 1928 г.) е нападател на „Академик", когато отборът е в „А" група, а преди това е оставил ярка следа и като футболист на ТВП и „Ботев"-Варна (днес „Черно море").

Христо Вълканов (роден 1934 г.) играе като халф и нападател в „Академик", когато отборът е в „А" група.

Тодор Борисов-Тотко (роден 1935 г.) играе като нападател.

Милчо Георгиев-Миньока (роден 1935 г.) играе като халф.

Васил Каракашев (роден 1934 г.) е халф на „Академик", а по-късно е дългогодишен футболен коментатор на Българското национално радио и Радио Варна.

Димитър Видинлиев (роден 1930 г.) е защитник на „Академик", а по-късно е изключително успешен треньор в детско-юношеския футбол. Като треньор в школата на „Спартак"-Варна става вецешампион с юношите старша възраст през 1969 г. Негови възпитаници са националите Живко Господинов, Пламен Гетов - участници на световното първенство в Мексико-86, Красимир Зафиров - 2 пъти вратар № 1 на България и др. В школата на „Марица"-Пловдив при него израства Георги Георгиев-Гецата, по-късно станал легенда на ЦСКА, национал и участник на световното първенство в САЩ'94.

Ветераните са поканени да гледат контролния мач на „Академик" с „Провадия", на 20 февруари (събота), от 11.00 ч., на стадион „Локомотив", а след това - на коктейл по случай рождената дата на клуба заедно със сегашните футболисти на „Академик".