/ iStock/Getty Images
„Зелен петък“ за събиране на шишенца от парфюми и медикаменти за рециклиране организира варненско сдружение в последния ден от седмицата, предава "Фокус".

22 тона – резултатът от голямото събиране на капачки във Варна

Днес представители на организацията ОЦОСУР ще очакват жители и гости на града в клуба на ул. „Сава Радулов“ №14 във Варна между 11:00 и 17:00 часа. Там желаещите да се включат ви инициативата могат да предадат непотребни малки стъклени шишенца от козметика и медикаменти, които досега са завършвали житейския си път в казана за смет.

Непотребните опаковки ще бъдат преработени безвъзмездно от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях ще се съхраняват домашно приготвена паста за зъби и козметика, които ще бъдат показани в някои от бъдещите „зелени“ петъци.

Всеки донесъл шише за рециклиране ще получи вестник „Лист“ и ще има възможност да си избере книга или списание срещу символичната цена от 1 лев. Книгите са втора употреба и са дарявани от участниците в кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“.

Събраните средства от продажбата на книги се акумулират във фонд „Лист“ и с„За разлика от големите стъклени бутилки за безалкохолни и алкохолни напитки, никой не изкупува за рециклиране малките шишета от парфюми и медикаменти.
е изразходват за образователни екологични дейности за подрастващите.

21 тона - резултатът от голямото предаване на пластмасови капачки

Това от една страна е заради специфичните им особености които допълнително трябва да се отстраняват. Това прави преработката им икономически нерентабилна и те завършват живота си на бунището.

А там стъклото е вечно. То не се разлага в природата. Единствено може да промени физическите си свойства под влияние на ултравиолетовите лъчи или радиацията. В същото време стъклото е много лесен материал за рециклиране.

Отпадъчното стъкло се загрява до превръщането му в течна форма и моделирането му в нов продукт. За повторното му топене се изразходва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново стъкло.

Спестената електроенергия от рециклирането на една стъклена бутилка е достатъчна за 25 минути работа на един компютър“, обясняват от организацията.
Агенция "Фокус"