Екипажът на яхта Анка 1 взе Златния глобус „Кор Кароли”
Екипажът на яхта Анка 1 взе Златния глобус „Кор Кароли” / Добри Атанасов

Стана ясен носителят на преходната награда Златен глобус „Кор-Кароли” за най-добро българско ветроходно постижение за 2015 година. Призът е за  ко-шпикерът на яхта "Анка 1" Кристина Баракова-Албу и Александър Албу . Новината бе обявена днес на специална пресконференция от члена на журито за определяне на победителя кап. Тома Томов. Постижението на двамата е плаването им от остров Кюрасао до Австралия. За пет месеца плаване яхтата прекосява Карибско море и Тихия океан. Пропралавали са  9500 морски мили. Шпикерът на яхтата Адриан Албу не получава наградата, защото е чуждестранен гражданин.

Четири са номинациите за наградата "Тинко Трифонов" за журналистика на морска тематика, като победителят ще стане ясен на 20 декември, когато ще бъде връчен и призът "Кор Кароли".

 

Междувременно стана ясно, че за наградата "Кор Кароли" са постъпили седем кандидатури, като едната не е разгледана, защото постижението е извършено през 2013 година и не отговаря на правилата. Фондация "Кор Кароли" връчва и пет почетни грамоти и две специални награди - плакет.