Деца и младежи прохождат след години в инвалидна количка след извеждане от дом
Деца и младежи прохождат след години в инвалидна количка след извеждане от дом / Дарик Варна

Деца и младежи показват огромен прогрес в развитието след извеждането им от институция. Изводът е на специалистите, които работят с тях в седемте къщички от семеен тип, които бяха изградени с европари във "Владиславово", "Изгрев" и село Тополи. Стойността на проекта е малко над 1 млн. лв. Той стартира през септември миналата година и трябва да приключи в края на този месец, след което финансирането ще стане държавно.

Към момента в центровете са настанени 80 деца и младежи, изведени от институции. 23 от тях са без увреждания и са дошли от Дом за деца, лишени от родителска грижа "Княгиня Надежда". 53 деца са с увреждания от домове в селата Рудник, Крушари, Васил Друмев, Гомотарци, Петрово, Горски сеновец. Четири от възпитаниците на социалните центрове са от цигански произход. Обитателите на къщичките са на възраст от 3 до 29 години.

При всички 25 деца в центъра във "Владиславово" се наблюдава съществен напредък, обясни ръководителят на звеното Росица Харизанова. Много от тях са приемали само пасирана храна преди да попаднат в центъра, докато сега вече са на обща, обясни тя. Момиче на 29 години, което почти цял живот е било в инвалидна количка, скоро ще проходи благодарение на работата с кинезитерапевт.

21-годишно момиче от една от къщичките в Тополи, където има 25 деца, вече прави стъпки, макар и с помощ, след като от 12 години е било неподвижно заради липсата на рехабилитация в дома, в който е било, разказа ръководителят Елена Добрева. Дете, което доскоро е тежало 11 килограма, вече е 14. Макар да е рисково, за два месеца и половина то е напреднало значително и дори кара колело. Младежи с психиатрични увреждания, които до момента не са получавали елементарни грижи, вече се хранят самостоятелно и с всеки се работи по индивидуална програма.

В другия център в село Тополи, където живеят 6 деца от 3 до 7 години, всяко си има лично пространство. Процесът на адаптация върви добре, увери ръководителят на звеното Росица Кирова. Една част от децата посещават училището за незрящи в "Аспарухово". Едно дете с множество увреждания е на индивидуално обучение, а две са записани в детска градина с условия за трудноподвижни деца. Много от хлапетата, които в началото са имали двигателни затруднения, сега са с подобрен мускулен тонус благодарение на кинезитерапия.

С противообществените прояви на своите възпитаници е трябвало да се преборят специалистите в двата центъра в "Изгрев", посочи Кирила Христова. Там са настанени 24 деца и младежи без увреждания. След системна работа с тях, проституцията и кражбите вече не са част от живота им. Усилията на възпитателите са били насочени и към обучението на децата, тъй като всички те са били крайно изостанали с материала.