Дебат за демократичните промени събра десните във Варна
Дебат за демократичните промени събра десните във Варна / снимка: live.varna.bg

Емоционален дебат провокира лекцията „25 години демокрация - грешки и надежди" на проф. Евгений Дайнов. Политологът гостува в морската столица по покана на община Варна и клуб „Отворено общество" по повод годишнината на събитията от 10-ти ноември 1989 г.

В препълнената зала се събраха ветерани от митингите от 1989 г., студенти, активисти на неправителствени организации. Срещата откри Свилен Спасов, председател на „Отворено общество", който припомни, че Варна винаги е била символ на активна гражданска позиция и действия за промяна.

„През 1989 г. съм бил в 7-ми клас. Помня това време с вълненията по улиците, с надеждата, която хората имаха. Помня, че рисувахме с моите съученици по чиновете знака на „Екогласност". За мен 10-ти ноември дойде като „Wind of Change" на легендарните „Scorpions", като „Brick in the Wall" на Pink Floyd. Помня надеждата, че повече няма да бъдем поредната тухла в Стената! Оценката за изминалите 25 години, изводите, пропуските и грешките, се надявам да чуя от Вас, хората в тази зала, за да може моето поколение, което вече поема отговорността за развитието на Варна и на България, да не ги допуска. Помня лозунга „45 години стигат! Времето е наше". Искрено се надявам, че когато аз стана на 45 години, времето наистина ще е наше - на хората, на всички нас, които искаме да живеем в България, да се реализираме тук и да реализираме своите мечти", каза кметът на Варна Иван Портних.

В своята лекция професор Евгений Дайнов направи ретроспекция на основните събитията в България през изминалия четвърт век и даде своята оценка за тях, като провокира събеседниците си с въпроса „Стигат ли 25 години?".

„Днес поводи за отчаяние няма, има поводи за съжаление. Надеждата в България е повече, отколкото причините за отчаяние, макар че разликата е тънка. Когато човек казва - „Искам да живея в западно общество", той казва - „Искам да живея в ситуация, в която всички са равни помежду си." Това означава законът да действа така, че пъдарят да може да осъди царя, когато открадне. Върховенството на закона означава равенство на възможностите. Когато имаш равенство на възможностите,поемаш рискове - инициативен си, защото знаеш, че няма да дойде мутрата и да ти вземе всичко. От тази равна законопоставеност трябва да излезе, че всички са свободни и уверени в себе си. Защото днес българите имат два модуса - или напълно неуверени в себе си и смачкани или изумително нагли. Спокойната увереност на свободния човек я няма. Затова трябва да търсим това - равенството на закона, което поражда свобода и самочувствие, постижения", заяви проф. Дайнов.

Със свой прочит на изминалите 25 години се изказаха Радан Кънев, лидер на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок, Христо Кирчев, бивш кмет на Варна от СДС, много активисти. В дебата задочно се включи и Филип Димитров, премиер на България на първото дясно правителство след 1989 г. В специално интервю, излъчено в залата, той даде оценка за времето и поздрави Варна като град на десните идеи.