Данови поискаха да излязат от ареста, от прокуратурата им отказаха
Данови поискаха да излязат от ареста, от прокуратурата им отказаха / netinfo

Окръжна прокуратура Варна не уважи искането на Веселин и Христо Данови за освобождаване от ареста. В молбите, постъпили днес от техен защитник, обвиняемите са пожелали да им бъдат отменени мерките за процесуална принуда по досъдебното производство, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.
След съобразяване с доказателствата по делото и с нормите на Наказателно процесуалния кодекс и Закона за избиране на народни представители, молбите са оставени без уважение.
От прокуратурата посочват следните аргументи.
    Лицата са регистрирани като кандидати за народни представители. Налице е законова забрана регистрирани кандидати да бъдат задържани и привличани към наказателна отговорност, освен в случаите на заварено тежко престъпление по време на предизборната кампания.
    Към момента обвиняемите лица не се намират в предизборна кампания, тъй като същата, съгласно закона, започва 21 дни преди изборния ден, тоест на 14.06.2009 г.
    Независимо от това обстоятелство, Веселин Данов и Христо Данов вече са привлечени като обвиняеми с взети мерки за неотклонение „Задържане под стража” и не могат да се ползват от наказателна неприкосновеност. Последната се прилага само за лица, извършили престъпление, извън категорията на тежките по смисъла на НК, по време на предизборната си кампания, но не и преди това.
Обвиняемите Веселин Данов и Христо Данов по никакъв начин не са придобили качеството на лица с имунитет, а такъв не се и придобива с факта на регистрирането им като кандидати за народни представители.