Червеното вино пази сърцето, избягвайте твърд алкохол, съветва кардиохирург
Червеното вино пази сърцето, избягвайте твърд алкохол, съветва кардиохирург / МУ Варна
Червеното вино пази сърцето, избягвайте твърд алкохол, съветва кардиохирург
82199
Червеното вино пази сърцето, избягвайте твърд алкохол, съветва кардиохирург
  • Червеното вино пази сърцето, избягвайте твърд алкохол, съветва кардиохирург

Червеното вино помага на сърцето, но в количество една до седем чаши на седмица. Според френско проучване то снижава холестерола, подпомага мастната обмяна и като цяло се отразява добре на сърдечно-съдовата система. Твърдият алкохол трябва да бъде сведен до минимум, съветва един от най-добрите лекари във Варна доц. д-р Пламен Панайотов.

Доц. Панайотов е завършил Медицинската академия в София, специалност кардиохирургия и обща хирургия. Бил е на 4-месечна специализация в САЩ. В началото на кариерата си е бил лекар в Стара Загора, след което е работил в софийските болници „Пирогов”, „Лозенец” и Национална кардиологична. В продължение на две години е кардиохирург в програма за специализация към медицински факултет на Истанбулския университет в Турция. От 2002 до 2005 г. е част от екипа на „Chest diseases hospital” в Кувейт, след което се връща в България и оглавява Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ „Св. Марина”. Тя е официално открита преди 10 години, на 15 юни.

Макар че за кардиохирургия във Варна се говори от 20 години, на практика тя съществува от 2005 г., разказа пред Дарик доц. Панайотов. Много е трудно да се организира една такава клиника, която да започне пълноценна работа от първия си ден, без да има предишен опит в града и болницата. Особен принос за това има проф. Генчо Начев, който прави първите десет операции в клиниката заедно с екипа си.

По негови думи за 10 години съществуване са се променили съставът на клиниката и броят на операциите. От 22-25 интервенции месечно, сега те са между 45 и 50. Персоналът вече наброява над 60 души, докато в началото там са работили около 40 души.

Откакто съществува клиниката са направени над 5000 сърдечни операции, над 6000 са пациентите, преминали през нея. Там се извършва целият обем кардиохирургични дейности при възрастни, включващи основно придобити сърдечни заболявания. Около 20-22% от пациентите са били оперирани по спешност или в неотложен порядък.

В началото доц. Панайотов е правил по 400 операции на година, но след натрупване на достатъчно опит от екипа, интервенциите, които извършва, вече са около 250. Понякога операциите продължават 8, 10, 12 часа, дори и повече. Тенденцията обаче е времето да се съкращава, обясни кардиохирургът.

По негови наблюдения у нас вече доста хора се стараят да живеят здравословно, но ходенето на профилактични прегледи не е рутина. Помощта на лекарите може да бъде много по-ефективна, ако пациентите поне веднъж годишно проверяват сърцето си. Профилактиката е първична - здравословно хранене и спорт, и вторична - когато се е развило дадено сърдечно заболяване, да се провежда такова системно лечение, което да позволи състоянието да се овладее в оптимална степен без усложнения, коментира доц. Панайотов.

Цялото интервю с него можете да чуете от звуковия файл