/ iStock/Getty Images
Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще има премиера за България на фестивала „Опера в Летния театър“ във Варна.

Първите представления са на 12 и 13 август от 21.00 ч., съобщават от Театрално-музикалния продуцентски център в града. Музиката в спектакъла е на Алън Менкен, текстът - на Хауърд Ашман и Тим Райс, либретото - на Линда Уулвъртън.

За първата българска професионална продукция на мюзикъла „Красавицата и Звяра“ режисьорът Петко Бонев казва, че най-голямото предизвикателство е било пресъздаването на вълшебствата от анимационния филм на сцена така, че всичко да изглежда истинско, а не бутафорно. Това е направено според него „честно, искрено, с похватите и техниките на музикалния театър и с мисъл за публиката, която трябва да ни повярва“.

Режисьорът си е позволил да добави към мюзикъла и няколко неща от филма, които много го вълнуват и смята, че непременно трябва да бъдат видени. Сред тях са реплики, които хората очакват да чуят, съобщават от пресцентъра на Операта. Песента “Слънчевите дни“ в изпълнение на Красавицата заедно с омагьосаните предмети също е авторско решение. 

Петко Бонев отдава заслуженото на колегите си в екипа, като подчертава, че не би могъл да направи нищо без великолепната сценография и костюми на Ася Стоименова, с която както и в предишната им продукция - „Цар Лъв“, се опитват да предадат красотата на природата. Всички предизвикателства по постановката са преодолени с помощта на хореографката Анна Пампулова, Лора Руневска - 3D мапинг, и Николай Дериволков, отговарящ за сценичните бойни техники. Страцимир Павлов е направил брилянтна оркестрация на музиката, в която вървят хит след хит, посочва режисьорът.

За ролята на Бел той намира малко познати актриси, като Мария Анастасова ще играе на премиерите на 12 и 13 август, защото има известен сценичен опит, пее в класическа и поп вокална постановка. В ролята ще влязат още Валерия Василенко - талантлива пианистка, лауреат на много награди, която учи поп и джаз пеене, и Яна Стоянова от Варна. Ролята на Звяра на премиерите ще изпълнява Михаил Сървански от Сатиричния театър „Алеко Константинов“, а след това - Виктор Ибришимов, когото зрителите помнят от „Цар Лъв“, и македонският студент Мартин Димитриевски. 

В „Красавицата и Звяра“ играят голяма част от артистите от „Цар Лъв“, сред които Даниел Добрев, Велин Михайлов, Нейчо Петров - Реджи, Калоян Лулчев, Георги Георгиев, Йоан Попов, Димитър Ялнъзов, Моника Иванова, Димитрина Германова, Балена Ланджева. 13 са общо ролите, заедно с две деца - Мартин Стоянов и Флория Сотиров (ученичка в НУИ „Добри Христов“).
БТА