/ Thinkstock/Getty Images
Приключенски е туризмът, при който има контакт с природата, културата и физическа активност. А богатството на преживяванията идва от комбинацията им
България е изключително надарена с ресурси, които могат да бъдат вплетени в преживявания, които се характеризират като приключенски туризъм. Това заяви във Варна Милена Николова, член на Международната асоциация за приключенски туризъм. 

Ангелкова: Лятото за българския туризъм се очертава да е предизвикателно

В световен мащаб се забелязва изключителен голям ръст в търсенето на приключенски туризъм, като вече представлява около 30 на сто от цялата туристическа индустрия.

Растежът се забелязва при по-лекия вид приключенски туризъм, при който има физическа дейност, но без екстремни преживявания. Само 10 на сто от индустрията е свързана с почти професионална подготовка, развити физически умения и използване на специфичния умения и техника. 

Варна се представя на две туристически изложения в Москва (СНИМКИ)

Приключенски е туризмът, при който има контакт с природата, културата и физическа активност.
 Последното може да бъде от лека разходка до  интензивно физическо преживяване. Богатството на преживяванията идва от комбинацията на тези три елемента. 

Специфичното при приключенския туризъм е, че той обикновено се създава и предлага от сравнително малки компании. Това е и причината той често да остава незабелязан. В същото време е изключително изгоден.

Изчисления показват, че до 65 на сто от парите, които туристът харчи, остават в местната икономика. Сравнено с масовия туризъм това е изключително голям процент, изтъкна Николова, която е специалист в сферата на туризма и туристическото поведение.

Първите немски туристи пристигат във Варна през март

По думите й, у нас има компании, които предлагат много успешно приключенски туризъм. Повечето ни национални стратегии обаче са свързани с друг вид туризъм.   

В последните години много силен фокус има върху кулинарните преживявания. Това включва изучаване на начина на приготвянето на местните ястия и как се отглеждат местните продукти. Като цяло в приключенския туризъм много се разчита на местните храна, ферма, пазар и семеен хотел. 

„Това е още една от сферите, в които България може да блесне. Балканите се знае, че са едно от най-вкусните места в света. И това го казват хора, които са пътували къде ли не”, сподели още Милена Николова. Тя е и съветник на проекти на Световната банка, насочени към туризма като ключ към икономическо развитие.

Любимите места за хората, които практикуват приключенски туризъм, са извън големите туристически дестинации. Вход за тях обаче могат да бъдат големите градове, където туристите могат да прекарат ден-два в градски приключения, след което да започнат да обикалят околностите. 

Приключенският туризъм е форма на лечение на някои от болките в съвременното общество. Пътуването е начин за възстановяване на баланса от изтощаващия ни съвременен живот, възможност за възстановяване на взаимоотношения и развиване на по-висока степен на толерантност между различните култури, отбеляза специалистът. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК