Боклукът на 8 варненски общини от днес трябва да се извозва в шуменско депо
Боклукът на 8 варненски общини от днес трябва да се извозва в шуменско депо / netinfo

Въпреки че от днес осем варненски общини трябва да започнат да извозват боклука си към организирано депо, кметствата в Провадия и Аврен заявиха пред Дарик, че няма да изпълнят ангажимента. Според договореност между Министерството на околната среда и водите и ЕС, общините са длъжни след 16 юли да изхвърлят отпадъците си в депото в шуменския квартал Дивдядово. Още преди месец обаче заместник-кметът по строителството и екологията на Шумен инж. Иван Йонков предупреди, че сметището им има капацитет до края на годината.

Държавата не е предвидила допълнителни средства за извозването на боклука към Дивдядово, а това ще ни струва три пъти по-скъпо от сега, твърди градоначалникът на Аврен Красимир Тодоров.

Официално съобщение, с което министерството предупреждава за въпросния ангажимент към ЕС няма, отново подчерта кметът на Провадия Георги Янев. Подобна информация е поместена единствено в сайта на еко ведомството.

Не съм изчислявал колко ще струва на кметството в Провадия евроангажиментът, но има по-разумен и евтин вариант, допълни Янев. Какво е въпросното предложение, градоначалникът щял да обясни, само ако от еко министерството проявят интерес.