Близо 3 години затвор за опасен измамник
Близо 3 години затвор за опасен измамник / netinfo

Наказание от 2 години  и 11 месеца лишаване от свобода, при първоначален строг режим, постанови Варненският районен съд по отношение на 33-годишния Л. Йончовски.  Той бе признат за виновен за измама при опасен рецидив, представляваща особено тежък случай и с причинена вреда в особено големи размери и за документно престъпление, свързано със съзнателно ползване на фалшиви частни документи. Присъдата бе постановена по реда на съкратеното съдебно следствие. Случаите се отнасят за периода от 7 август до 20 септември 2007 год.

Подсъдимият разбрал, че семейство руски граждани има дворно място в местност „Траката” с площ 1500 кв.м. Имотът съпрузите  притежавали чрез търговско дружество, на което били единствени собственици. Подсъдимият решил по измамен начин да отнеме този парцел от собствениците му, с цел да получи имотна облага. Той се снабдил със съставени от неизвестни лица неистински частни документи (протокол, дружествен договор и договор за възлагане на управление), в които било отбелязано, че съпрузите вече са освободени като управители и представители на дружеството, а на тяхно място е избран Л. Йончовски. На 7.08.2007 г. подсъдимият подал заявление за вписване на промените в търговския регистър и в резултат на това в края на същия месец му било издадено удостоверение за пререгистрация. След това той се свързал с трето лице, на което предложил срещу заем от 50000 евро да му продаде имота в местност „Траката”.

С помощта на тези и още един неистински документ на 20.09.2011 г. пред нотариус била изповядана сделката. Впоследствие купувачът прехвърлил собствеността над парцела на други две лица. Така, по измамлив начин подсъдимият лишил от собственост руското семейство и им причинил имотна вреда в размер на  49 500 лева, каквато е стойността на имота според съдебно-оценителната експертиза

Йончовски е осъждан досега общо 9 пъти за множество престъпления срещу чуждата собственост, включително и за имотна измама. Присъдата подлежи на обжалване или протест в 15-дневен срок.