Близо 1000 варненски студенти ще заминат на бригада в САЩ
Близо 1000 варненски студенти ще заминат на бригада в САЩ / Reuters
Близо 1000 варненски студенти ще заминат на бригада в САЩ
79653
Близо 1000 варненски студенти ще заминат на бригада в САЩ
  • Близо 1000 варненски студенти ще заминат на бригада в САЩ

Близо 1000 варненски студенти ще заминат лятото на бригада в САЩ. През тази година се забелязва увеличение с около 10% на броя на желаещите да работят сезонно в щатите. Това обясни пред Дарик Боян Гаджев - управител на една от агенциите, които подготвят документите за кандидатстване и намират работодатели на студентите.

Очаква се през тази година около 7000 студенти от цялата страна да заминат на т.нар. бригади или студентски програми за работа в САЩ.  Подготвянето на документите за кандидатстване  е започнало още през октомври миналата година. Право да кандидатстват имат само студенти редовно обучение, които не са на повече от 28 години и имат добри познания по английски език. След като заплатят програмната такса на агенцията, която са избрали за свой посредник, от фирмата подготвят документите им – CV, дипломи и придобити квалификации. След това организират интервю с представители на посолството на САЩ.

По думите на управителя на една от варненските агенции за организиране на студентски бригади Мартин Тасчиян, броят на отказите през тази година не е бил драстично по-голям от предходни години. Сред основните мотиви за отказ за издаване на работна виза е слабото владеене на английски език и липсата на мотивировка в студента. Има и случаи, в които първокурсници на 27 години получават отказ от посолството. „В очите на интервюиращите тези студенти изглеждат по-скоро като хора, които искат да емигрират за постоянно в Америка, отколкото да работят сезонно“, коментира Тасчиян.

Въпреки демографския проблем в страната и все по-намаляващия брой студенти, през тази година от агенциите за организиране на студентски бригади отчитат близо 10% ръст на записалите се студенти. Предпочитани са позициите за работата в сферата на ресторантьорството и хотелиерството, тъй като там може да се печелят допълнително пари от бакшиши. Според Мартин Тасчиян обаче това е нож с две остриета.

„Бакшишът не ти е гарантиран, тъй като той се заслужава, а повечето български сервитьори не са свикнали да се усмихват и да предразполагат клиента. В същото време работодателят изисква перфектни познания на менюто и предлаганите храни и напитки. Заплащането е минимално и достига до 2-3 долара на час, като се предполага, че сервитьорът ще спечели останалото от бакшишите. Но е твърде възможно това да не се случи и в крайна сметка, ако има слаб сезон например, студентът да не спечели нищо“, обясни Тасчиян.

В последните години се забелязва тенденция към повишаване на минималните ставки за работа, като все по-рядко се срещат работодатели, които да предлагат оферти за под 7,5 долара на час. Основно офертите са за около 8-9 $ на час, като максималните достигат до 12 долара.

„Все повече намалява интересът към офертите за работа като спасител на басейн“, коментира управителят на една от големите агенции в страната за организиране на студентски бригади - Боян Гаджев. Според него това се дължи най-вече на факта, че предлаганите позиции са в периферията на големите градове и по този начин студентите по-трудно могат да си позволят да обиколят и разгледат забележителностите.

По наблюдения на Мартин Тасчиян и Боян Гаджев все повече стават хората, които заминават на бригада в САЩ не толкова заради възможността за спечелване на пари, колкото заради т.нар. културен обмен и преживяванията, които имат в Америка. „По-голямата мотивация от парите е да си направиш снимка с Empire state building или да отидеш на круиз до Бахамите. По този начин можеш да усетиш културния живот на Америка“, каза управителят на варненската агенция за организиране на студентски бригади.