Базитов остава без заместници за изборите
Базитов остава без заместници за изборите / Дарик Варна, архив

Единственият заместник на областния управител Коста Базитов ще излезе в отпуск на 12 април, за да се включи в предизборната кампания на ГЕРБ. Пламен Манушев е обсъдил с варненския губернатор ситуацията и двамата са се разбрали, че ангажиментът на заместника ще бъде прекъснат за изборите. „Ние с адмирал Манушев работим много добре и по време на кампанията той ще ми липсва”, призна в ефира на Дарик Варна тази сутрин Коста Базитов, като с думите си на практика потвърди, че Манушев ще е кандидат за депутат от листата на ГЕРБ.

Коста Базитов отбеляза, че не е мислил за назначаване на други заместници.
Областният управител заяви за пореден път, че той самият няма да участва в парламентарните избори, за разлика от други негови колеги в страната, които ще трябва да излязат в отпуск за кампанията. Сред тях са губернаторите на София, Пловдив и Стара Загора.

Да се избягват спекулациите с купуването на гласове и активно включване на медиите в изборния процес. За това са били призовани вчера всичките 28 областни управители от служебния премиер Марин Райков, обясни Коста Базитов в ефира на Дарик Варна. Срещата в Министерски съвет бе във връзка с провеждането на парламентарните избори.

„Откритостта, наблюденията, контролът, международните наблюдения, които се правят, назначените Районни избирателни комисии, обучението на Секционните избирателни комисии, по-голямата отговорност на политическите лидери след тези всенародни и масови излизания на митингуващи и недоволни граждани заради опорочаване на политическата система - всичко това ни дава основания да смятаме, че тези избори трябва да бъдат малко по-различни от предишните", смята областният управител.

„Моята оставка е заедно с оставката на правителството на премиера Борисов. И от тук нататък моето оставане на административна работа зависи от служебното правителство". Това заяви Коста Базитов, попитан за исканата му от някои протестиращи оставка. Той сподели, че не приема с насмешка отправените искания да се оттегли от поста си.

Губернаторът обяви, че в свършеното през тези 5 месеца и половина, откакто е на поста, не вижда причини да си тръгне. А отношението си към протестиращите определи като достойно.

Областният управител коментира и отправените искания за разпускане на местния парламент. „Оставките могат да решат нещата само тогава, когато има персонализирани отговорности и неизпълнение на тези отговорности. Колективни органи да подават оставки е бягство от отговорност към държавността" , отбеляза Базитов.