Соломон Паси
Соломон Паси / Дарик Варна
Американска военноморска база във Варна или Бургас поиска президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси по време на международна конференция във Варна за стратегията на НАТО в Черноморския регион.    

Според бившия външен министър може да бъде заобиколена действащата от 1936 г. Конвенция от Монтрьо.  Документът регулира режима на преминаване през Проливите, като на корабите на нечерноморските държави не е позволено да пребивават повече от три седмици в Черно море.

„Имаме нужда от военноморска база на НАТО на българския бряг, както имаме американски бази в Безмер, Ново село и Граф Игнатиево. Всеки договор може да бъде интерпретиран по подходящ начин, а и всеки кораб може да си сменя флага при добро желание от страна на двете страни”, коментира Паси и припомни, че решението за американските бази в България е било взето по време на мандата му като външен министър.  

Черно море се е превърнало в „тревога” заради постоянното военно присъствие на Русия в Приднестровието и анексиите на Южна Абхазия, Осетия и Крим, смята Паси.

„Нашият голям проблем е международният тероризъм  и липсата на мениджмънт на миграцията. Русия може да е притеснение за всички нас, но не бих я нарекъл непосредствена заплаха. С Русия е много важно да се говори вежливо, но в същото време трябва да бъде добре въоръжени. Колкото по-добре въоръжена е една държава, толкова по-малко привлекателна мишена е за всички останали. Това го показа и опитът с американските бази, които изградихме досега”, каза Паси.

Превъоръжаването на българския военен флот може да стане чрез българската индустрия, допълни още председателят на Атлантическия клуб.