4 осъдителни присъди по делото Орце Коруновски
4 осъдителни присъди по делото Орце Коруновски / БГНЕС
Доживотен затвор без право на замяна постанови Варненският окръжен съд на 36-годишния рецидивист Малин Крумов - един от подсъдимите по делото за убийството на македонския гражданин Орце Коруновски. Екшънът се разигра посред бял ден на 22 септември 2002 година в заведението за бързо хранене "Тропс къща" в центъра на Варна.

За двама от съучастниците на Крумов - 38-годишния Венко Агонцев и 42-годишния Димитър Викентиев - съдът постанови по 16 години лишаване от свобода при усилено строг режим. Третият съучастник - Карамфил Карамфилов, който все още се издирва от органите на реда, бе осъден задочно на 17 години затвор.

Събраните материали по делото са дали основание на прокуратурата да твърди, че убийството на македонския гражданин е обмислено, подготвено и организирано дълго време.

Като поръчител на убийството бе уличен Димитър Бенишев , но неговото производство бе прекратено преди 3 години, след като той се самоуби в дома си в Бояна.

Присъдата на Варненския окръжен съд може да се обжалва в 15-дневен срок пред въззивна инстанция.

***

Четиримата осъдени солидарно трябва да заплатят на съпругата на Коруновски 50 000 лева и по толкова за тримата му непълнолетни синове, ведно със законната лихва от датата на извършване на убийството.

Всеки един от осъдените ще заплати и по 286 лв. съдебни разноски, както и по 2 000 лева държавна такса върху уважените граждански искове.

По това дело бяха насрочени общо 5 съдебни заседания. Бяха разпитани десетки свидетели и експерти. В хода на съдебното дирене бе установен механизмът, времето и начинът на извършване на поръчковото убийство.