30 филма в спор за “Златната роза”
30 филма в спор за “Златната роза” / netinfo

30 игрални филма - 12 пълнометражни и 18 късометражни, ще се състезават за "Златната роза" в едноименния фестивал за ново българско кино. Това обяви Ирина Канушева, временно изпълняваща длъжността изпълнителен директор на Националния филмов център /НФЦ/.

Практиката "Златната роза" да се провежда веднъж на две години ще бъде нарушена и от тази година форумът за ново българско кино вече ще се провежда всяка година. Най-значителното събитие на българския игрален филм за годината ще се състои от 7 до 13 октомври във Фестивалния и конгресен център във Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в Зала 1. Кинофорумът тази година се свързва с три юбилея - 50 години от първия фестивал "Златна роза" през 1961 г., 30-ото му издание сега и 20-годишнината на НФЦ.

Кинофестивалът се организира от Изпълнителна агенция „Национален филмов център" съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център - Варна, варненската продуцентска компания Артин вижън и в партньорство с Българската национална телевизия и Българска национална филмотека.

Фестивалната програма включва всички български игрални филми, произведени през последната година. Два са конкурсите, в които ще бъде връчена наградата „Златна роза" - за пълнометражни и за късометражни игрални филми. Първият ще бъде съставен от 12 заглавия на нови игрални филми, създадени през последната година. Шест от тях са произведени с държавно финансиране - 5 са подпомогнати от Националния филмов център, а един е самостоятелна продукция на Българската национална телевизия. Останалите 6 филма са независими продукции, създадени без държавна подкрепа. В програмата са няколко филма - „Аве" на Константин Божанов, „Островът" на Камен Калев, „Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров, които вече спечелиха международно признание на най-реномираните фестивали това лято - Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево и във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика. Ще участват също така два филма, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината - „Love.net" на Илиян Дживелеков и „Лора от сутрин до вечер" на Димитър Коцев - Шошо.

30 филма в спор за Златната роза
netinfo

Актьорският екип в "Операция Шменти капели" е впечатляващ. Освен продуцента Влади Въргала, в ролите ще се превъплътят Христо Шопов, Малин Кръстев, Захари Бахаров, Джони Пенков, Август Попов и фолкпевецът Константин /снимка:shmentikapeli.com/

За втора поредна година в рамките на фестивала ще се проведе конкурс за късометражни филми. Той ще включва 18 заглавия, които ще бъдат излъчени в три блока по шест. Селекцията тази година е направена сред 40-50 заглавия, разкриха организаторите. Сред късометражните продукции са някои творби, спечелили вече международно признание: „Втори дубъл" (реж Надежда Косева) - с отличие от фестивала в Сараево, „Влакове" на Павел Веснаков, победител в конкурса за наградата „Джеймисън" от 15-ия София Филм фест, и „Писмото" на Доротея Друмева, студентка в Берлинската кино-и телевизионна академия, спечелила наградата за най-добър студентски филм на тазгодишния фестивал в Кан.

В несъстезателната програма ще бъдат показани 3 международни копродукции с българско участие, получили вече признание на поредица от международни фестивали: „Майки" на македонския режисьор Милчо Манчевски, „И нямаше по-добър брат" на азербайджанския кинематографист Мурад Ибрахимбеков и „Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, който живее и работи във Финландия.

Наградите тази година са "Златна роза" - в двете категории филми, отличия за мъжка и женска роля и дебют, режисура, сценарий, операторско майстортво и режисьорски дебют. Ще бъдат връчени също наградата на Община Варна и два диплома за конкретни индивидуални постижения.

Филмите, включени в конкурсната програма на фестивала, ще бъдат оценявани от петчленно жури. Ясни са вече членовете му - проф. Боян Биолчев (писател и сценарист), Светла Ганева (киноператор), Ернестина Шинова (актриса), Бойко Станкушев (журналист) и Стефан Командарев (кинорежисьор). Все още обаче не е определен председателят.

Прожекциите ще са от 16, 18 и 20 часа. Цените на билетите все още не са определени, но вероятно ще са като на миналогодишното издание - по 6 лева на прожекция, като ученици, студенти, пенсионери и хора с увреждания ще влизат в киносалона срещу 4 лева.

За първи път тази година на "Златна роза" ще бъде представен телевизионен сериал - "Под прикритие" на БНТ, със срещи на екипа с публиката, обяви преди дни директорът на Филмовия център

Във връзка с 50-годишния юбилей от първото издание на фестивала през 1961 година ще бъде представена ретроспектива от избрани филми, печелили наградата „Златна роза" през годините. Историята започва преди в град Варна през 1961 г., когато носител на първата награда „Златна роза" става филмът „А бяхме млади" на режисьорката Бинка Желязкова и сценариста Христо Ганев. На последното фестивално издание през миналата година със „Златна роза" беше отличен филмът „Източни пиеси", дебют на режисьора и сценарист Камен Калев. Филмите-победители ще бъдат прожектирани в Зала 2 при вход свободен.

На половинвековния юбилей е посветена изложбата от близо 40 плаката - за филми, както и за различните издания на от неговото начало до днес. Експозицията ще бъде подредена в залите на Градската художествена галерия, а след приключването на фестивала ще бъде представена и в София.