22 000 петокласници на целодневно обучение от есента
22 000 петокласници на целодневно обучение от есента / DarikNews.bg, архив
22 000 петокласници на целодневно обучение от есента
71464
22 000 петокласници на целодневно обучение от есента
  • 22 000 петокласници на целодневно обучение от есента

Близо 22 000 петокласници ще преминат на целодневна форма на обучение от следващата учебна година. Това заяви във Варна министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова. Готвените промени в Закона за средното образование предвиждат учениците до 7 клас поетапно да преминат на целодневна форма на обучение.

„Решението дали децата ще са цял ден в училище е на родителите или на самите ученици. Целодневното обучение не е задължително, няма как да накараме хората, които искат да приберат децата си на обяд, да не го правят. В по-малките населени места вече имат готовност за обучението на петокласниците. Проблем може да има в по-големите градове, тъй като там има училища в периферията и крайните квартали, които нямат нужните условия“, коментира министър Клисарова.

Тя присъства на откриването на първия в България Център за електронно обучение във Варненския икономически университет. Центърът ще позволи на кандидат-студентите да провеждат онлайн изпити.

„Икономическият университет винаги е бил емблема за образование не само на Варна, но и на България. Благодарение на инвестицията в онлайн обучение ще се облекчат родителите и студентите, които сега се налага да отделят значителни средства за един кандидатстудентски изпит.  Центърът за електронно обучение ще привлече чуждестранни студенти, за които Варна е привлекателен образователен център. За да има развитие на образованието, освен в привличането на качествени преподаватели, е нужно да се вложат средства и в подобряването на материалната база“, допълни още проф. Клисарова.

Тя информира, че в Стратегията за развитие на висшето образование е залегнало 20% от субсидията на университетите да зависи от предлаганото от тях качество – база, преподаватели и специалности.  Вече е готова и новата системата за оценки и акредитация на университетите, като до две седмици Съветът на ректорите трябва да се събере и да обсъди промените, след което те ще се разгледат и в Министерски съвет. Ако бъде одобрена, системата ще влезе в сила от следващата година. Министър Клисарова сподели, че стремежът е към облекчаване на режимите за акредитация и затягане на контрола и проверките на вузовете.

„Критериите за оценка на предлаганото качество са 11, като сме ги разпределили в три групи. В първата се включва учебният процес, във втората оценката от рейтинговата система (включва броя на преподавателите спрямо един студент, преподаватели на трудов договор, брой цитирани публикации и др.), а третата касае реализацията на младите хора в бизнеса. Идеята е те да са започнали работа до 1 г. по професионалното направление, което са завършили. Не бива да се инвестира толкова там, където в следващите години няма да има реализация“, заяви още образователният министър.