/ Gulliver/Getty Images
Втора група от десет медици и здравни специалисти от болницата в Търговище ще бъдат ваксинирани днес. Първи сред тях ще бъде изпълнителният директор на здравното заведение д-р Иван Светулков, съобщи той.

Процесът по имунизацията срещу COVID-19 в областта започна вчера в МБАЛ в областния град, когато са имунизирани десет души - лекари и медицински персонал. За региона бяха доставени общо 80 дози от ваксината и се съхраняват от РЗИ. Болницата в Търговище получава 65 от тях.

Огнище на коронавирус в социално заведение в Търговище

Светулков допълни, че към момента около 140 души от работещите в здравното заведение са заявили желание да се ваксинират. "Моето мнение е, че първи ваксина трябва да получат хората, които ежедневно работят с болни от коронавирус и са в тесен контакт. Ваксината трябва да е тези звена, екипите на които са на първа линия", категоричен е главният лекар.

Той е убеден в нуждата от имунизацията."Противниците на ваксинирането се информират от различни места, в повечето случаи от недостоверни сайтове. Лекарите черпим информация от извора - от научни издания, авторитетни по цял свят", допълни още д-р Светулков.

В трите болници в областта в Търговище, в Попово и в Омуртаг, са настанени общо 62-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Най-много от тях - 52-ма, са в здравното заведение в Търговище: 14 са в Инфекциозно отделение, 23-ма във Второ вътрешно, 10 - Урологично и четирима в Кожно отделение.

Един е интубиран. В Омуртаг и в Попово са настанени за лечение по петима болни, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. На домашно лечение са други 281 души.
БТА