/ iStock/Getty Images
Започнаха ритуалите "Розобер" и "Розоварене" в региона на Казанлък. Събитията са част от програмата на традиционния за града "Фестивал на розата".

В градините на село Розово ритуалът „Розобер“ беше пресъздаден от самодейци от местното читалище, а в Етнографски комплекс „Кулата“ в Казанлък гостите научиха повече за процеса на розоваренето. 

Розите се берат рано сутрин, преди да е изгряло слънцето. Беритбата трябва да приключи до 9:00 часа, защото концентрацията на етерично масло в розовия цвят е най-голяма от 4:00 до 8:00 сутринта, когато се задържа благодатната роса, разказаха водещите от читалището.

Откриват розобера в село Буново

В розовата градина се пеят песни, а момите се надпреварват коя ще набере повече розов цвят. След като розоберът приключи, стопанинът идва да го събере и да им плати. Цветът се тегли, а девойката, която е набрала най-много, се превръща в най-личната розоберачка и повежда кръшно хоро, което се извива още на полето.

Непосредствено след розобера започва розоваренето. Казаните се зареждат с пресния розов цвят и вода. Розата трябва да е хубаво разцъфнала, за да се извлече максималното количество от етеричното масло. За да се добие един килограм розово масло, са необходими от три до три и половина тона розов цвят. Първият розов дестилат е добре познатата розова вода. Тя преминава през втора преварка и едва тогава се отделя гъстото розово масло. 

Програмата на 119-ия Празник на розата в Казанлък предлага още няколко представяния на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“, а кулминацията на празника е на 3, 4 и 5 юни.
БТА