/ iStock
Благотворителен щанд и млади български производители ще участват в събитието на 28 май
С мандолинен оркестър и щанд „Произведено в българската розова долина“ откриват официално розобера в село Буново на 28 май. Събитието е със свободен вход и цели да популяризира българското розопроизводство и местните традиции.

Макар и с малко закъснение, заради хладната пролет, розоберът в подбалканските райони вече започна. В най-западната част на розовата долина – в с. Буново, ще го открият официално в края на този месец – на 28 май. Организаторите от сдружение „Българска розова долина“ планират ритуално бране на ароматната Damascena, молитва за благословение на розобера и автентични изпълнения от уникалния мандолинен оркестър а НЧ „Хр. Ботев“, с. Мирково.

Талантливата художничка Ваня Кръстева ще представи през своя поглед розобера, като ще рисува на място по време на събитието на канава с маслени бои.

„Много малко хора знаят, че българската розова долина започва само на 45 мин. от София. Очакваме много хора да дойдат на събитието и заедно да се насладим на уникалното преживяване на розобера – такъв, какъвто е бил и преди 300 години, когато нашите предци са открили магията на извличането на розово масло.“ Това сподели Владимир Стоянов, организатор на събитието и председател на сдружение „Българска розова долина“.

Организаторите са подготвили и щанд с продукти от млади български производители, направени от истински рози и други типични за региона цветя и билки. Сред тях са етерични масла и тинктури, розова и лавандулова вода, ръчни шоколади, чайове и други. Специален благотворителен щанд ще има и на кампанията „SOS Българска роза“, която през 2021 помогна на над 165 малки розопроизводители да се справят с последствията от кризата.

„За нас е много важно да популяризираме производителите, които влагат в продуктите си суровини от българска маслодайна роза произведени в България, вместо вносната синтетика, която залива пазара с етикети „българска роза“. Затова сме поканили млади, трудолюбиви български предприемачи, които ще изненадат посетителите с високо качество и много добро представяне на самите продукти,“ допълниха организаторите.

Събитието започва в 10:00 часа на 28 май, като посетителите са насочени да паркират автомобилите си на ж.п. гарата в с. Буново, откъдето табели ще ги отведат до розовото поле – на около 5 минути пешеходно разстояние от там.