Започна изпълнението на нов обект от Водния проект за Стара Загора
Започна изпълнението на нов обект от Водния проект за Стара Загора / Община Стара Загора

Кметът на община Стара Загора Живко Тодоров и изпълнителният директор на фирмата изпълнител Латьо Латев направиха първа копка на втория подобект от Интегрирания воден проект на Стара Загора - отливен канал на дъждопреливник.

Общата стойност на обекта е 13 244 605 лв., а крайният срок за изпълнение - 30.05.2014 г.
„Този подобект е много важен, защото ще позволи оптимална работа на пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора", заяви кметът Живко Тодоров.

По думите му, реконструкцията на Дъждопреливника и отливния канал към него, включва удължаването му до точка на заустване в река „Берекетска", така че нивото на високите води да не надвишава височината на преливния ръб на Дъждопреливника. Това ще облекчи работата на пречиствателната станция и ще снижи себестойността на пречистване на отпадъчната вода, поясни кметът.

Строително-монтажните работи включват реконструкция на главния колектор, който събира отпадни води от новоизградени квартали в западната част на Стара Загора, висок процент от западната и южна част на Индустриална зона и централната градска част.

Екипи от две групи по 15 души ще работят на обекта. Изпълнението на строително-монтажните работи ще се осъществи със стъклопластови тръби. Те ще бъдат положени при канализационните участъци, връзките на главния колектор с дъждопреливника и прилежащите 4 събирателни шахти.

Обектът е включен в Интегрирания воден проект за Стара Загора на обща стойност 40 399 582 лв. Срокът на изпълнение е 01.12.2014 г. (30 месеца).

В церемонията участваха още народните представители Пламен Йорданов, д-р Кирил Добрев, Андон Андонов, ръководителят на проекта и зам.-кмет Янчо Калоянов, зам.-кметът Йордан Николов, изп.директор на Пи Ес Ай АД- Латьо Латев и др.