Държавна опера-Стара Загора
Държавна опера-Стара Загора / Държавна опера - Стара Загора
Операта „Палячи“ от Р. Леонкавало ще бъде представена на 21 февруари на сцената операта. Дирижират Гай Дейвис, Шутонг Ли, Арно Перие, а „Замъкът на херцога Синята брада“ -  Шутонг Ли, Матей Поп, Арно Перие. Симона Кодева – носителка на специалната награда на Веселина Кацарова от последния ѝ Майсторски клас-2019, ще дебютира в ролята на Неда.

В останалите роли зрителите ще видят Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев и др.

Във втората част на вечерта на 21 февруари, зрителите ще присъстват и на премиера – ще прозвучи операта на Бела Барток „Замъкът на херцога Синята брада“. Солисти Петя Петрова и Александър Крунев.

„Замъкът на херцога Синята брада“ е опера на унгарския композитор Бела Барток по либрето на Бела Балаж, базирано на приказката „Синята брада“ от Шарл Перо. Операта е в само едно действие с продължителност малко повече от час и две действащи лица – Синята брада и съпругата му Юдит. Композирана през 1911 г., редактирана неколкократно през следващите години, тя е поставена за първи път на 24 май 1918 година в Кралската опера в Будапеща.

От 10 до 21 февруари Държавна опера-Стара Загора отново е домакин на Майсторския клас по оперно дирижиране под ръководството на сръбския диригент Деян Савич.

Организацията и провеждането на майсторски класове на изтъкнати певци, музиканти и балетмайстори е неизменна част от репертоарната политика на театъра. Тази година Старозагорската опера отвари гостоприемно врати за  млади диригенти от Китай, Франция, Великобритания, Испания, Румъния, Швейцария. Дългогодишният главен диригент и генерален директор на Белградската опера Маестро Деян Савич работи с  талантливите музиканти и ги подготвя за техния професионален дебют в камерни и оперни заглавия от репертоара на Старозагорската опера.

Интензивната програма на курса започна на 10  февруари като диригентите имат своите индивидуални и групови занимания с Маестро Деян Савич, включват се активно и пълноценно в целия репетиционен план на един спектакъл.