Взривена баничарница в Казанлък
Взривена баничарница в Казанлък / Деляна Бобева
Силен взрив разтърси тази сутрин в 4,10 ч квартал „Васил Левски” в Казанлък. Взривена е баничарница, наета от 45-годишната Кремена Атанасова от село Ръжена. Няма загинали, но са нанесени щети на 70 апартамента в 4 блока наоколо.

Със сериозни щети е и съседният на баничарницата магазин за продажба на газови уредби. Жертви няма, но според специалистите е цяло чудо, тъй като първоначалните данни сочат, че взривът е бил с половин килограмов тротилов еквивалент. На мястото, където е хвърлена малката бомбичка, в баничарницата, има 25-сантиметрова дупка.

Баничарницата е изцяло разрушена, разрушени са машинитев нея, както и металните навеси на тухлената сграда.  Две бутилки олио, чувал брашно и найлонови сокчета са единственото, което е останало от взривената баничарница.

8 часа след взрива, в района на Абаята в Казанлък, където се намира в баничарницата, все още работеха екипи на полицията. Десетина метачки от общината със специализиран автомобил почистваха изпочупените стъкла в радиус от 500 метра .

Районът е отцепен от полицията.

Потърпевшата Кремена Атанасова и съпругът и Шукри, които са наематели от две години на тухлената постройка, превърната в баничарница, твърдят, че нямат врагове, не знаят кой стои зад взрива, нямат и неплатени сметки. Взривената баничарница на ул. Пушкин"-19  е единственият бизнес на семейството.

По случая е образувано досъдебно производство.