Върховна наглост
Върховна наглост / DarikNews.bg
Върховна наглост
60546
Върховна наглост
  • Върховна наглост

Ден след като екипът на Дарик Стара Загора разработи темата за телефонните измами, ние също станахме жертва на нагли измамници.

На редакционния ни телефон се обади силно разстроена жена. Ридаеща, тя разказа, че е в болницата, защото паднала и си счупила крака. Спешно се нуждаела от пари. След въпрос на репортера ни кой се обажда, плачещата дама отново поиска пари и попита „Мария, ти ли си?". След поредното ни запитване кой се обажда и кого търси, жената изведнъж спря да плаче и със съвсем делови тон попита"Частен дом ли сте или фирма", след което затвори.

„Увеличава се динамиката на разговора. Прави се с цел да се създаде дефицит на време за вземане на решения. Схемата е заучена. Не е необходимо да имаш познание по манипулативни техники, просто е като стихотворение, което трябва да научиш. Знаят точно, какво и как трябва да се каже и с каква интонация и динамика", обясни за Дарик психологът Добромир Димитров.

Телефонни измамници, които шетат в старозагорския регион, набират помагачи чрез обяви за работа. Това коментира за Дарик инспектор Кремена Маринова от отдел Противодействие на криминалната престъпност към ОДМВР - Стара Загора. По този начин млади и безработни хора се превръщат в така наречените „мулета", които взимат предварително уговорени суми от потърпевши възрастни хора и ги предават на измамника.

През изминалата 2012г. броят на заловените тартори на подобни групи е нищожен, но са заловени техни помощници, обясни инспектор Маринова: „Предимно това са установени „мулета", т. к. самите измамници не влизат в пряк визуален контакт с потърпевшите. Обикновено парите се оставят някъде, а „мулето" взима за себе си сума, която му определя измамникът. Няма пряк контакт между тях."

Как на фона на масираните превантивни мерки има ежедневно измамени пенсионери по телефона? Моментът на уплахата се използва от измамниците. Те държат възрастните хора през цялото време на телефона, за да не могат да звъннат на своите близки.

Даването на пари на ръка за спешна операция, или за гаранция в полицията, трябва да навежда хората на мисълта, че те извършват престъпление, наречено подкуп, обясни инспектор Маринова.

Измамите в старозагорска област са само 1.5% от общия брой престъпления, станали в региона. 27% от всички, извършени измамни схеми са телефонни измами. И все пак внимавайте на какви обяви за работа звъните. Някои от тях може да са доходоносни, но да са свързани с престъпни схеми за телефонни измами.