/ НЧ "Развитие -1878"-Дълбоки
Група японци, любители на българския фолклор, ще посетят старозагорското село Дълбоки. Самодейците от НЧ „Развитие 1878“ очакват гостите на 2 юли около 19 часа. Местните читалищни дейци ще покажат традиционни хора от дълбошкия край, фолклорни обичаи, а гостите ще ги разучат заедно с тях. 

ансамбъл Дълбоки
НЧ Развитие 1878 Дълбоки

Групата от Япония е съставена от около 40 любители на фолклора, на различна възраст, разказа пред Дарик дългогодишният хореограф Васил Герлимов. Миналата година той бил поканен на четири големи семинара в Токио, където се запознал с повечето от тях докато им преподавал тайните на български народни танци.

Какво, къде, кога в Стара Загора

Герлимов останал силно впечатлен от усърдието и трудолюбието на тамошните хора, които разучавали и танцували наши танци от всички фолклорни области. Любими им били ритмите от Пиринска Македония и по думите на старозагорския хореограф мнозина от японските танцьори с лекота могат да попълнят съставите на наши ансамбли и състави, тъй като част от тях танцуват почти професионално.

ансамбъл Дълбоки
НЧ Развитие 1878 Дълбоки

„Това са любители не само на българския фолклор, тъй като миналата година са посетили Полша, Чехия, Словакия. Това са изключително любознателни хора и за нас е чест, че в тяхното полезрение попадат българската култура и традиции.

ансамбъл Дълбоки
НЧ Развитие 1878 Дълбоки

Не случайно избрахме една от спирките на нашите гости да бъде старозагорското село Дълбоки, тъй като там от години има традиция да поддържат един хубав автентичен ансамбъл. Там те ще видят нещо интересно и ще останат впечатлени от онова, което ще преживеят заедно със самодейците. 

Разбира се, японците ще покажат част от своята национална култура-направата на оригами, икебана“, разказа Герлимов. Преди да посетят Дълбоки, българските домакини ще заведат своите гости да се насладят на невероятната постановка на ДКТ-Стара Загора „Фолклорна магия“.

ансамбъл Дълбоки
НЧ Развитие 1878 Дълбоки

В Дълбоки японците ще опитат от местната ракия и вино, ще се запознаят с традиционната българска кухня, характерна за нашия край-ще се научат как се точат и пекат гюзлеми, как се приготвят баници и месеници, разказа секретарят на НЧ „Развитие 1878“ Христина Янкова.

В Дълбоки посрещат японци-любители на българския фолклор
НЧ Развитие 1878 Дълбоки

Някои от японските любители на българския фолклор ще посетят България за първи път, а домакините са уверени, че няма да е последен.