/ Дарик Нюз - архив
Социални асистенти за осигуряване на грижа и подкрепа в домашна среда на деца и възрастни набира Община Стара Загора. Дейността е по проект „Заедно за независим живот“ по Оперативна програма програма „Развитие на човешките ресурси". Програмата е по позната като програма за т. нар. „лични“ асистенти.

От миналата седмица се събират документи както на кандидати за потребители на услугата, така и за желаещи да се включат на работа по проекта.Той започна на 1 октомври 2016 г., ще продължи до 30.06.2018 г. и е на стойност 874 937.41 лв. Насочен е към лица с трайни увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване, в т.ч. деца, които отговарят на следните изисквания:
         - лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;
         - лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ;
         - деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, които се нуждаят от обслужване.;
 
Чрез реализацията на проекта ще се предоставят интегрирани услуги за хората с увреждане, вкл. и деца, като ще се съчетават комплексни действия в посока осигуряване на социални услуги, психологическа подкрепа, здравни и рехабилитационна грижа в домашна среда.
 
При първото набиране, документи са подали 227  потребители, между които 59 деца. Общо 188 са били кандидатите за социални асистенти, а на 184 е предоставено право да предоставят услугата. През февруари и юли т.г. отново е имало набиране на кандидати, но са били значително по-малко. „Проблем е набирането на персонал за предоставяне на услугата“, обясни д-р Тодорова. По думите ѝ причините затова са свързани с факта, че полагането на грижи за такъв тип хора е трудно, тази професия сега навлиза у нас и са малко хората, които са преминали нужното обучение. Освен това близките на нуждаещите се хора с увреждания, трудно приемат мисълта, че някой друг ще се грижи по-добре от тях за нуждаещите си.

До момента има сключени трудови договори със 131 асистенти, от които 11 лични и 20 социални, а 194 са лицата, които имат нужда от услугата. По проекта трябва да бъдат назначени общо 153 лични и социални асистенти.

Кандидатите трябва да са в трудоспособна възраст, желателно е минимум основно образование, няма изисквания за специално обучение. Договорите са за 4-часов работен ден, а заплащането е по ставката на минималната работна заплата за страната.

Кандидатите преминават през въвеждащо обучение в неправителствената организация „Свят без граници“.

Документи се приемат до края на седмицата всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа във фоайето на община Стара Загора.